Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Min kollega snackar skit om andra

26 nov, 2015 
Anna Bennich Karlstedt
Dåligt kollega?
Eva-Lotta vågar inte säga ifrån när kollegan börjar snacka skit. Här är psykologen Anna Bennich Karlstedts svar!
Annons

Fråga:

Jag har en kollega som snackar skit om allt och alla, säkert om mig också. Så fort någon inte är med kommer hon in på något skvaller. En del håller med henne, andra fnissar eller är bara tysta – som jag.

Jag vågar inte säga något av rädsla för att hamna i skottgluggen nästa gång, att bli utanför. Samtidigt känner jag att det här förpestar hela arbetsplatsen. Ska jag våga berätta för chefen?

Eva-Lotta, 53

 

Svar:

Du beskriver ett väldigt ogynnsamt arbetsmiljöklimat. Precis som på ditt jobb finns i sådana här fall ofta en drivande person och några ”medföljare”. De får dels lite kickar av det spännande skvallret, dels vill de undvika att drabbas själva. Och så finns den tysta gruppen, där flera upplever obehag och tänker som du – men inte vågar opponera sig av rädsla för att bli utstötta.

Jag förstår att du känner dig illa till mods inför tanken att själv vara utsatt. Vi tillbringar många timmar på jobbet. Och en förutsättning för att kunna må bra och prestera är att vi kan känna oss trygga!

Det du beskriver är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Och då är den ansvariga arbetsledaren skyldig att göra något åt det. Mitt råd blir därför att du vänder dig till din chef och beskriver problemet.

Personen behöver få veta att beteendet uppmärksammats och inte accepteras på arbetsplatsen. Be om att få vara anonym uppgiftslämnare om det känns för svårt.

Anna

Annons