Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Mia Törnblom: Hantera dina rädslor – och bli chef över ditt eget liv

04 feb, 2020 
Mia Törnblom rädslor.
Vi behöver röra på oss för att må bra – och det fungerar likadant med tankar och relationer. De behöver tränas i självledarskap. Vinsterna är enorma om du blir chef över ditt eget liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är vanligt att vi hindras av rädslorna i våra liv, menar Mia Törnblom, välkänd coach och föreläsare.

Här delar hon med sig av tre tankeverktyg som hjälper dig att hantera dina rädslor.

1. Rädsla för att misslyckas

Det är vanligt att personer med stark ambition utvecklar en stark inre kritiker, vilket ofta leder till att vi drivs av oro och rädsla istället för lust och tillit. Det är mer hållbart att vända rädsla att misslyckas till lust att lyckas. Inte bara hållbarare, vi känner dessutom mer glädje, mening och närvaro i det vi gör.

När vi undviker att göra saker vi egentligen vill handlar det ofta om att vi enbart mäter vårt värde som personer i prestation. Och så hindrar vi oss från att prova nya saker, utforska vår nyfikenhet och få nya livserfarenheter.

Inte sällan blandar vi ihop ”misslyckande” med att ”göra ett misstag”. Som sagt, vi blandar ihop prestation med person. Detta kan vi träna bort, genom att avdramatisera.

Annons

– Vissa saker lyckas vi med, andra inte. Båda ingår i livet, så att säga. Få saker utvecklar oss mer än våra misstag, om vi vågar se och lära oss av dem. I dag är jag en skicklig föreläsare och det som gjort mig riktigt bra är att jag tillåtit mig att göra misstag. Att klara av att göra misstag utan att känna sig som ett misslyckande är självledarskap, säger Mia Törnblom.

2. Rädsla för att bli rädd

Jobbiga känslor är obehagliga och därför försöker vi ofta undvika eller trycka ner dem. Osäkerhet, oro och rädsla är sådana känslor.

Men vi kan inte fly från dem. Ofta ökar stresspåslaget i kroppen ännu mer om vi försöker bita ihop och rycka upp oss på olika sätt. Och en del reagerar med ilska när de blir rädda. Att lära oss våra egna mönster och reaktioner är klokt.

Rädsla är till och med naturligt och livsviktigt att uppleva då och då. Den är till för att skydda oss, för att hjälpa oss undvika faror. Det är viktigt att skilja på sund och osund rädsla – att ifrågasätta sina tankar och utmana sig lagom. Den osunda rädslan handlar om orimliga tankar som hindrar oss från att göra sådant vi skulle må bra av, som att undvika skogspromenader på grund av hundrädsla. Den sunda rädslan handlar å andra sidan om rimliga faror, som att minimera risken att gå vilse under svampplockningen, genom att ta med sin kompass och karta.

Annons

Kort sagt: Vi behöver inte utmana rädslor, så länge de är rimliga. Det är meningslöst att till exempel hoppa bungyjump, om man aldrig någonsin längtat efter det.

– Jag hade en klient som fått nytt jobb som chef. Inför jobbstarten ville hon få bort varenda rädsla. Annars skulle hon inte vara trovärdig som chef, upplevde hon. Hon såg ”rädd” som ”svag”, och byggde hela sin identitet på prestation. För att besegra sin höjdrädsla besteg hon berg och stod på höghustak. Men det enda som hände var att hon kände sig urlakad på energi, av att ha pressat sig så. När hon tränat upp sitt självledarskap och blivit trygg i sig själv, valde hon det hon ville. Hon slapp vara styrd av sin tankar om vad andra anser är rätt, säger Mia Törnblom.

3. Rädsla för att inte räcka till

Känslor av otillräcklighet, att inte hinna med, kan vara väldigt stressande om de pågår under en längre tid. Hög arbetsbelastning, otydliga arbetsuppgifter, omorganiseringar, ostrukturerade arbetsplatser och för höga krav på prestation är exempel på sådant som kan stressa oss.

Annons

Tänk igenom vad du faktiskt kan påverka i den situation som råder. Ofta kräver vi alldeles för mycket av oss själva, när vi tänker att vi ska hinna med allt hela tiden. Men det är en omöjlighet. Vi har ett visst antal tim-mar till vårt förfogande, per dygn. Vi behöver prioritera. Och för varje sak vi prioriterar behöver vi ofta välja bort något annat.

Så fråga dig själv: Kan du planera din dag så att du slipper stressa? Sätta en gräns och avstå från att ta på dig för krävande uppgifter? Kan du be om hjälp? Ta ett lugnare jobb? Kräva av omgivningen att minska pressen på dig?’

PSST! Mia och hennes team på MT ledarskap har lanserat en onlinekurs i självledarskap, ”Självledarskap – nå dina drömmar”, som ger hjälp med precis det. Här är tre tankeverktyg som hjälper dig att hantera dina rädslor.

Av: Anna Carsall
Foto: TT

Läs mer:
Mia Törnblom: 5 steg till mindre stress i vardagen
Mia Törnblom: Följer du din vilja – eller andras?
Mia Törnblom: Få andra att lyssna på dig – utan att höja rösten

Testa Mia Törnbloms kurs:

Annons