Mia Skäringer om att säga nej: "En kvinna kan alltid ifrågasättas"

5 saker vi älskar med Mia Skäringer
Slå på ljud

Komikern och skådespelerskan Mia Skäringer är sjuk i lunginflammation. I veckan kom beskedet att hon därför bokar om två föreställningar på sin turné Avig Maria – No More Fucks To Give:

”Jag är så ledsen för detta men har dragits med hosta som inte gett sig, som jag ignorerat som nu blivit feber och visat sig vara lunginflammation. Så nu måste kroppen få vila och penicillinet verka. Vill inte hosta sönder mina två timmar på scenen”, uppgav Mia i ett pressmeddelande.

I ett nytt avsnitt av podden Skäringer & Mannheimer, som spelades in i förra veckan, berättar 43-åringen att hon till en början la in en högre växel när resten av familjen blev sjuk:

Jag har legat mellan min son och min man i sängen, där de hostat på mig. Men jag har känt mig så jävla stark, för jag har tränat och varit peppig och härlig, och känt att ”inget biter på mig”. Tills det bet så in i helvete, både här och där. 

En bild på komikern Mia Skäringer, aktuell med turnén Avig Maria – No More Fucks To Give.

Mia Skäringer är just nu aktuell med turnén Avig Maria – No More Fucks To Give.

”Ibland gör jag för mycket”

Mia, som varit sjuk väldigt länge, har nu gått på två penicillinkurer för att bli frisk. I dag försöker hon att inte ta på sig alldeles för mycket jobb, då hon tidigare varit utbränd:

I mitt fall så berodde min utbrändhet på en psykisk ohälsa. Ibland gör jag för mycket och så lär man sig att leva med det, och tar ansvar över situationen, säger hon och fortsätter: 

– Jag kan inte göra 15 intervjuer på en dag. Jag kan göra sju ordentliga, och sen tar vi inte de andra, för då blir jag för trött. Jag klarar inte det, då kan jag bli riktigt dålig. Det är hjärntrötthet.

Men trots det kan hon ändå bli tillfrågad att göra lite mer, även om hon varit tydlig. Och säger man sedan nej, som kvinna, betraktas man på ett helt annat sätt än sina manliga kollegor:

– En kvinna kan alltid ifrågasättas. Man kan alltid se om hon inte kan få lite mindre betalt, eller stanna lite längre, eller göra det också. Annars kallas hon sur eller bitter. En kärring, gnällig och besvärlig, tillägger komikern i podcasten.

– Vad sorgligt, ska vi sluta i detta deppiga, säger Anna, och syftar på att avsnittet snart är slut.

– Det var väl inget deppigt! Det var bara rena rama fakta, tycker Mia.

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Skäringer & Mannheimer

Foto: Björn Larsson Rosvall / /Björn Lindahl//TT

Läs mer:

Rädda en utbränd hjärna – bästa metoden vid utmattning

Mia Skäringer om ätsjukdomen: ”Hur kunde jag?”

Mia Skäringer om övergreppen: ”Nu släpar vi skammen till sin egen sida”

 

Utvald läsning