Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromFråga psykologenHögkänslighetHantera känslorADHD

Mia Skäringer hyllas för sina ord om psykisk ohälsa: "Inget utrymme för kvinnor"

24 apr, 2017 
Mia Skäringer.
"Det finns inget konstnärligt utrymme att vältra sina psykiska åkommor i för en kvinna." Så skriver Mia Skäringer i ett nytt hyllat inlägg och psykisk ohälsa och jämställdhet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker vi älskar med Mia SkäringerBrand logo
5 saker vi älskar med Mia Skäringer

”Det finns inget konstnärligt utrymme att vältra sina psykiska åkommor i för en kvinna. Det räcker med att hon blir lite full på en afterwork en endaste gång. De glömmer aldrig världen.” Det skriver Mia Skäringer om verkligheten för kvinnor i dagens samhälle.

Läs också: Mia Skäringer och Anna Mannheimer startar en poddcast ihop

En man som dricker för mycket får förundran och tåtassande av människorna omkring. Han är ”Geniet. Konstnären. Smärtan. Andedräkt av svek”, skriver Skäringer, ”Han är ju så jävla begåvad”.

En kvinna däremot, särskilt en mamma, men psykiska besvär upplevs istället som tragisk, labil och som en dålig mor, skriver ”Solsidan”-skådespelaren i sitt Facebook-inlägg.

Läs också: Hör Mia Skäringer läsa tänkvärda ord ur nya boken

Hon fortsätter: ”Medan kvinnan sjukskriver sig av ångest för vad alla ska tro dyker mannen upp fortfarande berusad på jobbet. Han blir förstådd och omhändertagen i sin trasighet. Inte sällan även hypad och åtrådd. En extra grace av orakat spritdoftande ansikte.”

I posten börjar hon med att fråga sig hur hon hade blivit bemött om hon hade varit manodepressiv: ”Om jag skrikit ut allt jag känner. Om jag kastat alla glas jag velat. Smällt igen de dörrar som ifrågasatt. Försvunnit i veckor. Gett på käften. Gjort rädslans revor i barnens själar. Bedövat ångest. Bedövat ansvar och skuld. Om jag sopat allt vuxenansvar under mattan. Aldrig bett om hjälp. Druckit mig bortom. Knullat mig igenom. Snortat mig under. Tror ni jag fortfarande fått några roller. Tror ni någon man hade stått vid min sida och lugnat de små”?

Annons

Läs också: Mia Skäringer hyllas för sin text om Trump och BB-krisen

Inlägget har gillats över 11 000 gånger och kommentarerna haglar.

Mia Skäringer har tidigare gett ett ansikte åt psykisk ohälsa när hon berättade om sitt utmattningssyndrom förra året.

 

Läs mer om Mia Skäringer:

Mia Skäringer hyllas för text om sexuella trakasserier

Mia Skäringers fina text om kärleken till barnen

Mia Skäringer om utbrändhet och föräldraskap

Mia Skäringers film om julklappshetsen hyllas av tusentals

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons