Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Malin Berghagen: Så har de traumatiska upplevelserna format mig

04 feb, 2022 
Malin Berghagen
I ett blogginlägg delar Malin Berghagen med sig av hennes livs stora trauman, hur de har format henne och fått henne att växa som människa. — Gråtit mycket ja men min mormor lärde mig att alltid resa mig upp igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 selfcare-tips som bara tar 5 minuterBrand logo
5 selfcare-tips som bara tar 5 minuter

Att livet och våra tuffaste erfarenheter formar oss, det vet Malin Berghagen, bloggare på MåBra, praktiserande yogalärare och författare till flertalet böcker inom yoga och hälsa. I ett insiktsfullt blogginlägg från veckan beskriver hon att i hennes femtiofemåriga liv är det framförallt tre händelser som skakat om henne rejält.

Malin Berghagens traumatiska upplevelser

Händelser som satt djupa spår och bidragit till posttraumatiskt stressyndrom. Men det Malin vill lyfta är inte erfarenheterna i sig, utan snarare vad dessa trauman gjort med henne. Nämligen fått henne att växa.

"Fördelen med dessa negativa upplevelser där livet visar sig på sin sköra sida är att jag börjar leva ännu mer", skriver Malin Berghagen.

Annons

Hennes negativa upplevelser har i stället fått henne att utvecklas och göra saker hon annars aldrig hade gjort. Det har hon att tacka sin mormor Britta för.

"Gråtit mycket - ja, men min mormor lärde mig att alltid resa mig upp igen."

"Friheten och livet var viktigare än rädslan och paniken"

Bland annat har Malin trotsat sin störta rädsla: djupt vatten, och lärt sig surfa. Även om hon, som hon själv poängterar, mest håller sig till de mindre vågorna. Till en början var hon övertygad om att hon skulle dö:

"När jag började surfa hade förutom just upplevt något väldigt obehagligt och extremt sorgligt en enorm rädsla för att dö där i vågorna. Men jag bara vägrade ge efter för det. Friheten och livet var viktigare än rädslan och paniken.

Malin sammanfattar att hon nu återigen är på en sådan plats i livet där en upplevelse gjort att hon behöver ny riktning i livet. Och inte heller den här gången kommer hon att tveka:

"Hela min kropp vill någonstans. Kliva över ännu en begränsning och våga. Men jag vet inte åt vilket håll jag ska gå. Men det gör det hela ännu mer spännande."

Foto: TT

Källa: MåBra/Malin Berghagen

Annons