Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

MåBra granskar: Så mycket säger ditt stjärntecken om dig – egentligen

08 aug, 2019 
Horoskop.
De allra flesta av oss vet vilket stjärntecken vi är födda i. Men kan vårt födelsedatum verkligen påverka vår personlighet? Jodå. Men inte av de skäl du kanske tror...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu granskar vi påståendet att vår personlighet styrs av när vi är födda. Var kommer det påståendet ifrån?

Ursprungligen kommer tron från astrologins värld. Vårt stjärntecken påstås styra om vi är kreativa, envisa, passionerade eller empatiska. Att vårt öde står skrivet i stjärnorna kommer från de magiska föreställningar man hade i Mesopotamien för flera tusen år sedan. Horoskopen förfinades sedan av antikens greker.

Men stämmer det att vårt födelsedatum påverkar oss? Både ja och nej. Om man med födelsedatum tänker på vilket stjärntecken man är född i, så finns det inga belägg för att stjärnor och planeter styr vårt öde eller vår personlighet. Däremot kan årstiden man föds i ha en viss betydelse, både för hur man mår och hur man blir senare i livet.

I vetenskapliga studier har man bland annat sett att barn födda under sommarmånaderna oftare har hastiga humörsvängningar, medan barn födda på vintern har ökad risk att drabbas av depression. Man har också sett att personer födda i januari och februari oftare är kreativa. Men de drabbas också oftare av schizofreni. Enligt en annan studie är kända, framgångsrika personer ofta vattumän. Men det beror knappast på att de är födda i vattumannens tecken utan snarare på att personer födda under den årstiden (jan-feb) tenderar att vara extra kreativa.

Annons

Foster påverkas av melatonin

Varför påverkar årstiden vårt psyke? En förklaring är att foster påverkas av säsongsvariationer, till exempel tillgången på dagsljus, redan i mammas mage. Dygnsrytmen för sömnhormonet melatonin formas också när vi är foster. Det är den som avgör om man senare i livet blir morgon- eller kvällsmänniska.

Även utvecklingen av våra signalsubstanser, till exempel serotonin och dopamin, grundläggs i mammas mage. De har ett finger med i spelet när det gäller vår personlighet. Den blivande mamman kan också drabbas av infektioner, som är vanligare under vissa årstider. Infektioner hos mamman kopplas ihop med en ökad risk för autism eller depression hos barnet.

Hur kommer det sig att vi tycker att horoskop stämmer då?

”Ibland är du utåtriktad och sällskaplig, medan du vid andra tillfällen kan vara inåtvänd och försiktig. Nu står du inför ett viktigt beslut”. Så kan det låta i horoskop. Påståendena är ofta vaga och passar in på nästan alla. Därför är de också så lätta att känna igen sig i. Den här reaktionen är så vanlig och allmänmänsklig att den har ett namn, Barnum-effekten.

Våra hjärnor vill så gärna hitta en mening i vår omvärld och förstå information vi får. Därför tolkar vi även vag information som mer betydelsefull än den egentligen är.

Foto: TT

Läs mer:

Årstiden kan påverka dina sköldkörtelproblem

Välj växt –baserat på ditt stjärntecken

Värsta egenskaperna – enligt ditt stjärntecken

 

 

Annons