Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

MåBra granskar: Därför kan du inte dela in folk i färger

08 jan, 2020 
Det kan vara svårt att dela in personer i färger utifrån personlighet.
Har du också hört att vi kan delas in i röda, gröna, blå och gula personlighetstyper? Men det är bara en myt, menar kritiker.
Annons

Har du också dragits med i snackisen om att vi alla kan delas in i olika färger? Det började med bästsäljande böckerna ”Omgiven av psykopater” och ”Omgiven av idioter”. De bygger på att människor kan delas in i fyra olika färger, allt enligt en gammal modell som heter DISA (som står för Dominans, Inflytande, Stabilitet och Analytisk förmåga). Metoden uppfanns på 1920-talet av en psykolog som faktiskt också uppfann seriefiguren Wonder Woman…

Enligt DISA kan människors personligheter delas in i fyra färgkategorier:

  • Röd – man är drivande, viljestark och resultatinriktad, men också lite bufflig.
  • Gul – man är kreativ, entusiastisk och optimistisk, men snackar för mycket.
  • Grön– man är öppen, hänsynsfull och empatisk, men även konflikträdd.
  • Blå – man är logisk, punktlig och analytisk, men lite av en paragrafryttare.

Varför stämmer inte metoden?

Forskning har gång på gång har visat att teorin om färger inte fungerar i verkligheten. De används inte heller inom psykologi eller neurovetenskap i dag. Forskare menar att DISA är en mycket grov förenkling av människor som är ungefär lika vetenskaplig som ett horoskop. Det vill säga inte alls. Vi är inte så enkelspåriga och lätta att kategorisera. Vi kanske har drag av flera olika färger, men de kan ändras – kanske flera gånger om dagen – beroende på om vi är på jobbet eller hemma och beroende på vem vi pratar med.

Annons

Men läran om färgtyper är väl bara harmlös och kul?

Om man tar teorin på allvar är riskerna flera. Har man väl placerat en människa i ett fack kan det vara svårt att se andra egenskaper: det är lätt att avfärda någon med orden ”hen är ju alltid så blå”. Man ser det man vill se. En annan fara är att DISA-modellen kan användas när man rekryterar personal, trots att den inte är godkänd av branschen. Fel person kan hamna på fel plats. Och när den används inom statlig verksamhet, till exempel för att anställa en polis, innebär det att det är dina skattepengar som bekostar en ovetenskaplig verksamhet…

Varför tror vi så gärna på sådana här förenklade påståenden?

Det fungerar på samma sätt som horoskop, påståendena är så pass generella att de stämmer in på de flesta av oss i någon fas av livet. Dessutom är de underhållande, lätta att förstå och lätta att ta till sig. Det är också mänskligt att falla för förenklingar i en komplicerad värld. De gör livet lättare att förstå.

Foto: TT

Läs mer:

Det finns 16 personlighetstyper – vilken är du?

Här är personlighetsdraget som gör att du lever längre

MåBra granskar: Får man inflammation av mat?

Annons