Lyckoworkout: 7 övningar som höjer humöret

Träna hjärnan!

Du kan öva upp din förmåga att vara lycklig. Låter det äppelkäckt och flummigt? Det är det inte. Forskningen visar att det går att träna upp sin förmåga att se det som är bra – och därigenom bli lyckligare.

Ett sätt är att göra en daglig lycko-workout då du medvetet testar nya sätt att tänka och förhålla dig till livet.

– Du kan jämföra det med fysisk träning – det här är emotionell gympa och precis som med vanlig träning är det bra att försöka göra det regelbundet, säger coachen Carolin Dahlman som presenterar lycko-workouten i boken Happy Days.

– Bestäm dig först för att du är värd att bli lycklig, sedan kan du välja övningar som passar dig.

Det går alltså att ändra på sig själv och orsaken är att en stor del av ens sätt att se på livet är format utifrån, genom uppfostran och erfarenheter.

Med det positiva tänkandet följer ett skönare liv. En studie visade till och med att de som har en positiv livssyn också har mer ”tur” än de som tänker pessimistiskt.

– Man blir som en magnet för positiva händelser och känslor om man är lycklig, säger Carolin Dahlman.

Så lyckotränar du dag för dag:

Måndag: Peppa dig med ord!

Dagens lycko-workout: Skriv ner älsklingsorden du vill läsa: solsken, smultron, havsbris, vänskap… kanske som en liten dikt. De kommer att lägga sig som en varm filt om ditt inre!

Varför? Ord är som vitaminer för själen – vi påverkas mer än vi tror av dem. I en studie fick en grupp studenter läsa ett dokument fyllt med ord som artig, snäll och hänsynsfull samtidigt som en annan grupp fick läsa ord som framfusig, påträngande och aggressiv. Senare uppförde sig de som läst framfusiga ord mer buffligt än de som läst snälla ord.

 

Tisdag: Fokusera på lösningar!

Dagens lycko-workout: Låt inte de vardagsproblem du stöter på under dagen sätta i gång negativa tankespiraler. Säg stopp till dig själv och börja i stället fundera på smarta lösningar.

Varför? Enligt forskningen är människor som ser något positivt i varje situation – även när det handlar om sånt som krånglar till livet – lyckligare än andra.

 

Onsdag: Lura hjärnan med ett leende

Dagens lycko-workout: Håll en penna mellan tänderna när du läser dagstidningen så att du ”ler”. Förhoppningsvis påverkas du mer av de positiva nyheterna än av de negativa.

Varför? Om du ler kommer du ihåg det som är härligt i livet. En psykolog lät två grupper läsa en humoristisk och en sorglig berättelse och hålla en penna i munnen, fast på olika sätt. De som höll pennan mellan tänderna och tvingades att ”le” mindes sedan mest från humorhistorien. Men de som hade pennan mellan läpparna, och tvingades vara allvarliga, kom ihåg mest av sorgligheterna. Deras miner påverkade alltså deras hjärnor fast de inte var naturligt glada och ledsna.

 

Torsdag: Skriv en nöjd-dagbok

Dagens lycko-workout: Skriv tacksamhets-dagbok – lista fem saker som du är tacksam för. Det kan vara allt från ”mina barn” till ”att det var medvind när jag cyklade hem”.

Varför? Tacksamma människor är lyckligare än otacksamma. När en grupp människor fick skriva ner fem saker de var tacksamma för, en gång i veckan, blev de mer optimistiska och nöjda med livet. De blev till och med friskare, visar en studie. Men det räcker med en gång i veckan – gör man det oftare så tröttnar man.
Fredag: Följ magkänslan!

Dagens lycko-workout: Ignorera din rationella, analyserande sida och lyssna på intuitionen när du gör dina val under dagen. Fundera efteråt – känner du dig nöjd med dagens beslut?

Varför? Du har en inre kompass – och den ska du lita på! I en studie ombads en grupp människor att välja ut en affisch att ta med hem. Den ena gruppen fick analysera sitt beslut noggrant, medan den andra fick följa sin intuition. Efter en tid visade det sig att de som följt magkänslan var mer nöjda med sina val än de andra.

 

Lördag: Ät dig gladare!

Dagens lycko-workout: Skippa burksoppan till lunch och ostbågarna i tv-soffan! Bestämd dig för att laga din egen mat från grunden i dag, med extra mycket frukt och grönt – och varför inte göra samma sak i morgon också, så det räcker till lunchlådor?

Varför? Vägen till lycka kan faktiskt gå genom magen. Människor som äter mycket halvfabrikat och färdigmat blir lättare deprimerade, enligt en studie.

 

Söndag: Ge dig själv en upplevelse

Dagens lycko-workout: Hitta på något roligt tillsammans med familj eller vänner: Gå på en utställning, njut av en skogspromenad, boka en spabehandling, bjud in till knytkalas…

Varför? Du blir lyckligare av upplevelser än av materiella ting. Det är alltså ingen idé att försöka shoppa sig gladare. I en studie visade psykologer att anledningen till att upplevelser gör mer för att vi ska må bra, än nya prylar, är att de blir en del av vårt liv och hjälper till att forma vår personlighet.

 

Av: Anki Sydegård

Bild: Thinkstock

 

Källor: Happy Days av Carolin Dahlman och Lyckans verktyg av Sonja Lyubomirsky