Lider du av PTSD? Här är symptomen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Krig, rån, en svår förlossning, en bilolycka, misshandel eller en våldtäkt är alla händelser som kan resultera i posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD som är förkortningen. Gemensamt för händelserna är att de framkallat en extremt hög stress- eller ångestnivå och inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av integriteten.

Symptomen på PTSD visar sig vanligtvis några veckor efter, men ibland kan det dröja flera månader. I vissa fall flera år.

Det som triggar igång stressyndromet kan vara händelser som påminner om det man varit med om.  Traumat återupplevs och man känner starkt av skräck eller vrede går det att läsa på Vårdguiden.

Läs också: Hon sjukanmälde sig för mental ohälsa – och twittrade chefens svar

En som lider av PTSD är artisten Lady Gaga. Exakt vad som var den utlösande faktorn i hennes fall har inte framkommit men hon har tidigare berättat att hon som 19-åring utsattes för en våldtäkt. Efter att hon i december 2016 avslöjat sin mentala ohälsa skrev hon ett öppet brev.

”I fem års tid har jag sökt svaret på min kroniska smärta och den förändring jag känt i min hjärna. Idag mår jag äntligen tillräckligt bra för att berätta om min mentala ohälsa. Det finns en hel del skam kopplad till psykisk sjukdom, men det är viktigt att veta att det finns hopp och möjlighet till återhämtning”, skrev hon bland annat.

Och det finns god hjälp att få. Framförallt har kognitiv beteendeterapi (KBT) visat sig vara en framgångsrik behandling för de som lider av PTSD.

Här är de vanligaste symptomen:

  • Att återuppleva traumat i form av återkommande och påträngande minnesbilder. Det kan ske både när man är vaken och när man sover, då i form av mardrömmar.
  • Att man försöker undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att man isolerar dig från familj, vänner och arbetskamrater.
  • En överdriven vaksamhet. Den överdrivna vaksamheten kan göra att man blir onormalt lättskrämd och lättirriterad. Man kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och problem med sömnen.
  • Minnesförlust. Den kan vara total och är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.

Källa: 1177.se, nye.com, cnn.com

 

 

 

Redaktionens tips
Dela på: