Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Läsarbrev: Dagen då stressen hann i kapp

05 mar, 2014 
När blir stressen och pressen för mycket? Här delar MåBra-läsaren Åsa Fors-Johnsson med sig av timmarna innan hon fick diagnosen utbränd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Även om jag har världens bästa jobb så kan det ibland bli för mycket. Då kan det kännas skönt att fundera på vad jag skulle vilja jobba med istället.

Måste ju finnas massa skojiga jobb att söka och jag borde ju ha en rimlig chans med all min livserfarenhet,  yrkeskunskap och 15 aktiva år kvar att prestera och ”leverera”.

Jag fyllde nyss 49 och då det länge tyngt mig att fylla 50 bestämde jag mig för att fira min 49-årsdag.

– Blir det en trist fest så är de ändå bara en 49-års fest. Blir det kul kan jag göra om det igen. Hur bra som helst!

Efter festen, (som blev lyckad med 90 personer) trodde jag nog att skulle något vara annorlunda. Jag hade ju ändå fyllt 49. Men allt var sig precis likt. Huset lite ostädat, bilen smutsig och på jobbet gick allt i sin stilla lunk, FEL.

På jobbet formligen stormade det fram. Mycket att göra, en kollega fick problem med hjärtat en annan med sin graviditet. Felen radade upp sig på grund av tidsbrist men det finns ALLTID en lösning, bara att lägga in en extra växel! Inga problem.

Annons

Det är nu som jag som kvinna tar fram mina superkrafter vilka gör oss kvinnor överlägsna alla levande väsen på denna jord…?

Medan jag sitter på toa tvättar jag handfatet och plockar bort tonåringens sminkprylar, förbereder föredraget jag skall hålla på jobbet och kommer på att jag dessutom just nu har skapat mig egen tid!

Jag inser att det där med lunchpaus är överskattat, det går utmärkt att sitta kvar vid datorn och äta och dessutom så kan jag göra den där armövningen för att inte få musarm istället för att lägga tid på en promenad.

Kommer på vad mycket spilltid det finns på en dag!  I kön på Ica, i väntan på grönt ljus för att inte tala om det skulle komma ut en traktor på vägen och sinka farten. Tur att mobiltelefonen finns så jag kan fylla dessa stunder med något vettigt!

På väg hem sticker jag in på Lantmännen och beställer virke till en låda som jag har fått för mig att göra, handlar bröd och mjölk,  sonen får vänta lite på att bli hämtad men det är inte första gången.

Annons

Hemma igen är det dags att laga middag. Då det är min matlagningsdag så jag festar till  det lite. Medan härliga Gorbys  gräddas i micron tar jag fram ketchupen. Vet att barnen blir överlyckliga när deras mamma serverar  favoriträtten!

Eller..?

Maken vet jag är inte lika förtjust… men snabbt gick det!

Så är det äntligen dags att få en stund med lugn i soffan.  Tv visar en serie, sonen spelar på sin dator och tonårsdottern har stängt dörren till sitt rum. Stillheten kryper in. Några mail från jobbet måste besvaras. Jag spelar några rundor Ruzzle på mobilen,  det gäller att lägga så många ord som möjligt på 2 minuter, härligt avkopplande.

Så kollar jag vad som hänt på Facebook. Måste ju skriva vad jag har gjort under dagen, och se vad andra har lyckats hinna med, får inte missa något.

Trött efter en lång dag lägger jag mig  i sängen, inser att det finns inte en chans för mig att ha tid att byta jobb. Bäst att behålla det gamla och istället jobba undan för snart blir det lugnare, absolut blir det så.

Med det somnar jag ännu ovetande om mitt kommande tillstånd som utbränd, knappast något som skulle ha  räknats som en merit.

 

Åsa Fors-Johnsson

 

Har du något du vill berätta?

Dela med dig av dina erfarenheter till oss! Publicerade bidrag belönas med en härlig goodie bag.

Skicka din historia tillsammans med en bild (du kan också vara anonym) till [email protected]

Märk mejlet med ”Läsarberättelse” i ämnesraden.

Annons