Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Kvinnor som vill ha långvariga relationer väljer män med skägg

10 okt, 2017 
Är du på jakt efter den rätte? Här kommer studien som hjälper dig smalna av urvalet! Forskare har nämligen kommit fram till att den som letar efter något långvarigt – den letar efter skägg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med ett ordentligt skägg kan en kille forma undre delen av sitt ansikte lite som han vill, dölja drag han eventuellt inte är nöjd med eller täcka upp för dålig hy. Och det kan vara ett smart drag, ur ett kärleksperspektiv sett.

En studie visar nämligen att bland det bästa en man kan göra om han vill ha en relation med en kvinna är att odla ett rejält skägg.

Läs också: Testosteron – det visste du inte om manshormonet 

Med ett skägg kan man maskera både väldigt feminina och väldigt maskulina drag– båda saker som kvinnor finner oattraktiva, enligt forskarna. Man kan tänka sig att maskulina drag är något kvinnor skulle anse är attraktivt – men studier visar att väldigt maskulina ansiktsdrag, som till exempel skarpa käklinjer, mer sällan lockar kvinnor som är ute efter något seriöst. Maskulina drag signalerar att mannen inte är en ”relationstyp”.

Ian Somerhalder hamnar i inte i ”relationszonen”, enligt studien.

En skäggig man däremot, uppfattas ofta som dominant – något som kan trigga våra stenåldersmekanismer att signalera att han är stark och kan agera ”beskyddare” och familjeförsörjare.

Annons

Ansiktsbehåringen kopplar vi kvinnor undermedvetet också till mognad och testosteronhalt – vilket också är drag vi attraheras av när vi letar efter en långvarig partner.

Läs också: Här är 13 tecken på att du har träffat rätt partner

I studien, som publicerats i Journal of Evolutionary biology, analyserades svaren från 8520 kvinnor, som fått betygsätta bilder på män med olika grader av skäggväxt. Dels satte de poäng i hur attraktiva de fann männen, på en skala 0-6, dels hur stor sannolikhet de trodde att mannen var ”relationsmaterial”.

Christian Bale gör rätt i att odla skägget!

Oväntat nog ansåg samtliga kvinnor att någon form av skäggväxt var attraktivast, och männen med en riktig kalufs på hakan hamnade närmast giftas-zonen, medan de med lite stubb eller slätrakat hamnade närmre zonen för ”tillfälliga relationer”.

Studien är gjord framförallt på europeiska kvinnor och tar inte hänsyn till vad som är på modet eller personliga preferenser.

Källa: Elite Daily/Journal of Evolutionary revolution   Foto: IBL

 

Forskare: Skägg gör män mer attraktiva för kvinnor

Skägg gör män mer attraktiva.

Läs också: Forskare: Skägg gör män mer attraktiva för kvinnor

Annons