Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Koreanska lyckometoden nunchi gör succé världen över

17 jul, 2020 
AvMåBra
Uppnå lycka och framgång utan att framhäva dig själv. Det koreanska begreppet nunchi, att känna in och engagera sig i att alla ska ha det bra, har blivit trendigt. "Se tillvaron som en persika, säger författaren Euny Hong", vars bok blivit en bestseller.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad är egentligen nunchi? Det koreanska uttrycket handlar om hur vi ser på världen och vilka egenskaper vi värdesätter. Tycker vi till exempel att det är bättre att vara extrovert än introvert? Pratar vi först och tänker sedan och klarar vi att vara tysta och bara lyssna?

Översatt till svenska betyder nunchi ögonmått, men det är långt mer komplext, nunchi är en speciell form av social och känslomässig intelligens. Man är engagerad i att alla ska ha det bra. Att få andra att känna sig illa till mods är inte bra. Euny Hong har skrivit boken The Power of nunchi – the Korean secret to happiness and success som blivit en bästsäljare på engelska. Det finns många sätt att få det bra och umgås med andra på, enligt henne.

Vi måste inte dansa, sjunga och slå ut med armarna varje gång vi kommer till ett nytt ställe. Vi behöver inte heller fylla alla tysta pauser med ord, för som hon skriver i boken: Det finns ett skäl till att vi har två öron, två ögon men bara en mun.

Annons

Nunchi = mjuk och mottaglig

Ett exempel från boken handlar om mötet mellan ledarna för Nord- och Sydkorea, där de två statsmännen närmast speglar varandra. De tar varandra i hand lika länge, turas om att prata och lyssna, och gör på det hela taget mycket för att få den andre att känna sig trygg. Ingen är dominant, ingen är underdånig, det hade varit dålig nunchi.

Översatt till umgänge mellan vanliga människor handlar nunchi om att vara ödmjuk, lyhörd och aldrig framhäva sig själv på bekostnad av den andra.

– Man ska se på tillvaron som en persika, inga vassa kanter, men mjuk, eftergiven, söt och mottaglig, säger Euny.

Det koreanska sättet att uppfatta verkligheten på är en motreaktion på de senaste årens se på mig-kultur. I stället för att tävla om att vinna i ett tv-program handlar det om att göra mötet mellan människor så friktionsfritt och konfliktfritt som överhuvudtaget möjligt. Ett sätt är enligt det koreanska tankesättet att lyssna och observera i stället för att sätta sig själv i centrum hela tiden.

Annons

– I västvärlden hyllar vi det individuella och unika. Detta är i stället bikupeprincipen där det är kollektivet som styr vad som ska hända, säger Euny.

Det finns en anledning till att många människor gör likadant, till exempel i ett rum: alla tittar åt ett bestämt håll, talar dämpat eller högt, och att man pratar om vissa saker och inte berör sådant som känsligt. Genom att observera vad andra gör kan man bli klokare på vad det gäller hur man ska handla och uppföra sig. Det är lite som att vara en fisk i ett stim och egentligen bara följa med strömmen.

Skruva ner ditt ego

Euny berättar att när hon var liten hamnade hon i ett sällskap där hon började berätta om en semesterresa eftersom hon tyckte att det var lite tyst runt bordet. Det visade sig att en av gästerna precis hade berättat att hon var obotligt sjuk i cancer. ”Jag visste det nog egentligen för jag hade lagt märke till att värdinnan var lite tyst och betedde sig märkligt när jag kom”, säger Euny.

Annons

Med andra ord har vi alla samma tillgång till nunchi, bara vi skruvar ner egot lite och litar på våra känslor. När vi i västvärlden uppmanar våra barn att använda vassa armbågar för att de ska klara sig, uppmanar koreanska föräldrar sina barn det motsatta, av samma anledning – överlevnad och samexistens. Alla barn i Korea lär sig detta så snart de är stora nog att sitta i knäet på mormor eller morfar.

Ursprungligen är nunchi en blandning av buddhism, konfucianism och animism, där man menar att allt är förbundet och har en själ. Enligt Euny kommer man längre med nunchi än man gör med presenter och komplimanger. Eftersom hon är född i USA av koreanska föräldrar har hon upplevt de koreanska dygderna både inifrån och utifrån.

– Det är en helt avgörande och nödvändig nyckel till att förhålla sig till livet. Jag kallar det för en koreansk superkraft, för kan man anpassa sig kan allt hända. Pengar, status och vänner kommer i det närmaste av sig själv om man har tillräckligt med nunchi.

Annons

Övningar för att bli mer nunchi

Nunchi kan lätt förväxlas med empati, men det är olika saker, understryker Euny. Vi pratar till exempel mycket när vi uttrycker empati. I Korea föredrar man tystnad. I stället för att sätta sig in i den andras situation, som vi är vana vid, observerar man mer och är känslomässigt neutral. Inte bara i förhållande till den man talar med utan även i förhållande till hela rummet och situationen. Vad händer runt oss? Vad är vi en del av?

– Empati är i det närmaste en helig ko i västvärlden. Att vara empatisk är det bästa du kan vara och det ses som typiskt kvinnligt. Nunchi är inte könsspecifikt och det är inte en värdeladdad egenskap. Det är bara något man visar av respekt. När man involverar sig för mycket sätter man den andra i en obehaglig situation.

Boken innehåller frågeformulär och övningar så att man kan förändra sin nunchi från dålig till bra både privat, på jobbet och i familjen. Den första övningen går ut på att ändra på hur du kommer in i ett rum, hur du gör entré. När du kommer till din arbetsplats på morgonen ska du stanna, ta ett djupt och lugnt andetag i två minuter, glömma alla dina föreställningar om hur dagen kommer att bli, gå in, lyssna och känna av stämningen. Låt rummet tala innan du gör det heter en övning som du kan prova nästa gång du ska gå på ett möte eller en fest.

Låt rummet tala innan du gör det heter en övning som du kan prova nästa gång du ska gå på ett möte eller en fest. Enligt Eunys anhängare är resultatet magiskt. Att fråga och lyssna i stället för att planera sin egen nästa mening är skicklig nunchi.

Annons