Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Rätt kläder för rätt tillfälle – så ger du bäst intryck

09 feb, 2021 
klär sig rätt för intervju och för dejt
Hur får man andra att lägga märke till en, komma ihåg en eller få ett bra intryck? En del av det handlar om kläderna vi har på oss. Så här menar beteendevetaren att vi ska tänka inför en jobbintervju och inför en dejt eller sociala sammahang.
Annons
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla stegBrand logo
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla steg

Det finns flera olika sätt att göra ett gott intryck, och lämna avtryck, så att andra kommer ihåg oss lättare. Hur vi agerar, vad vi säger, hur vi interagerar med dem vi träffar … och inte minst – hur vi klär oss.

Andra kommer ihåg en speciell stil och färger

Hur vi klär oss kan nog till och med vara sådant som andra lägger märke till mer än vi tror, menar beteendevetaren Wendy L Patrick som är en av författarna till boken Reading people.

Speciellt om vi har något på oss som sticker ut lite i färg och/eller stil. Det kommer andra ofta ihåg. Men kläder kan också ta över, och vara det folk kommer ihåg mest med dig – vilket kanske inte alltid är precis det du vill.

Ibland vill du kanske framhäva annat än kläderna

Wendy L Patrick menar till exempel att om du vill göra ett bra intryck på en anställningsintervju, och vill att de kommer ihåg dig för dina kunskaper och färdigheter, så kan du behöva tänka på att klä dig mer neutralt.

Annons

– På en jobbintervju vill du visa upp dina förmågor, inte din garderob, säger hon till Psychology Today.

Ska du istället på en första dejt så kanske fokus i början ligger mer på utseende och du kanske vill välja att sticka ut lite mer.

Här är ett par tips som Wendy Patrick tycker vi ska tänka på.

Så klär du dig rätt för jobb-framgångar

Det finns forskning som visar att hur mycket man hänger med i mode generellt inte är ett viktigt kriterium på anställningsintervjuer. Om det inte råkar handla om ett jobb där mode är viktigt förstås.

Men att klä sig i en stil som framhäver sig som person, utan att det blir för mycket, kan vara en bra idé eftersom en av de saker man ofta tittar på är hur bra jobbsökanden känner sig själv.

Svart verkar vara en smart val, enligt Wendy Patrick, som menar att det är neutralt och bra för sammanhanget.

kvinna klär sig färgglatt
Vill du bli ihågkommen kan starka färger och stora smycken vara ett par knep att ta till.

Så klär du dig rätt för nätverkande – så sticker du ut

Vill man istället sticka ut och bli ihågkommen, kanske främst i sociala sammanhang – på en fest, på en första dejt eller om man vill nätverka … Då är det bra med en egen stil.

Färg kan också dra till sig extra uppmärksamhet. Liksom att hänga med i modet och vara trendig, som också kan göra att man sticker ut från mängden.

Andra tips är att bära plagg eller accessoarer som kan fungera som isbrytare, som kan bli en snackis. Det kan till exempel vara hattar, smycken eller mönster på kläder som får igång en samtal.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons