Jessica Almenäs om utmattningen: Blir nog aldrig helt frisk

Jessica Almenäs

Hösten 2015 kollapsade Jessica Almenäs på jobbet. Läkare konstaterade att hon drabbats av utmattningssyndrom. För Expressen berättar hon om den jobbiga tiden som följde.

– Det var en oerhört tuff tid. Mitt mål för dagen när jag var som sjukast var att få ihop barnens vardag. Jag var ensamstående då, och mina dagar handlade om att orka få iväg dem till skolan och laga middag på kvällen, men det blev mycket hämtmat.

”Frustrerande att inte bli frisk”

Ett år efter utmattningen hade Jessica bytt från TV4 till Discovery – och var då programledare för ”Superstars”, men hon var fortfarande inte helt frisk.

– Jag fick gå och lägga mig och sova mellan inspelningarna. Det är en frustrerande känsla att inte bli frisk. Det var så mycket ångest förknippat med jobbet. Jag har alltid haft lätt att lära mig manus, men då kände jag att jag inte klarade av att lära mig en rad utantill och jag kom inte ihåg vad folk hette. Då tänkte jag att jag aldrig kommer kunna jobba igen, säger hon till Expressen.

Hon fortsätter:

– Jag kände att det var kört för mig, vad ska jag göra nu med mitt liv? Jag kan inget annat. Och när ska jag bli mig själv igen? Man känner sig inte som sig själv när man är utbränd. Man blir en annan person.

På frågan om hon nu är helt återställd svarar hon:

– Nej, och jag tror aldrig att man blir hundraprocent frisk efter att ha drabbats av något sådant här. Jag känner att jag är mycket mindre stresstålig nu, och när jag jobbar så tar det mycket mer energi fortfarande. När det är långa inspelningar behöver jag ta en dag och göra ingenting, bara vara hemma i myskläder. Det där har jag fått lära mig. Men när man börjar känna sig frisk är det lätt att trampa över den där energigränsen, och få bakslag.

Lider av ”duktig flicka-syndromet”

Jessica har tidigare berättat att hon gått i terapi vid flera tillfällen – och att hon tycker att fler borde prova det.

– Alla borde gå i terapi! De flesta går i terapi när de mår dåligt men du kan lika gärna gå dit för att jobba med sig själv. Många går till gymmet flera gånger i veckan för att ta hand om sin kropp, men det borde vara lika naturligt att jobba med sin hjärna och själ.

Hon har vänt sig till terapeuter av olika anledningar. Dels har hon fått hjälp med ångestrelaterade problem och dels har hon använt terapin för personlig utveckling.

– Det har framför allt handlat om prestationsångest. Jag har lidit av duktig flicka-syndromet hela livet och sätter för mycket press på mig själv och till slut stressar jag sönder mig. Genom terapin förstod jag att jag överarbetar allt och gör 200 procent mer än jag behöver göra. Det har jag jobbat med. Men också med att få ordning på situationer i livet där jag bara sätter krokben för mig själv, säger hon.

Foto: TT

LÄS MER:

Jessica Almenäs fina hyllning av åldrandet på Instagram

Jessica Almenäs: Alla borde gå i terapi!

Jessica Almenäs om att vara HSP: Är som en udda fågel

Utvald läsning