Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Ditt husdjur kan kopplas till bättre hälsa

17 feb, 2016 
En kamrat med päls, fjädrar eller fjäll kan göra underverk för både humör och hälsa. Här är 10 dokumenterade fördelar med ett husdjur!
Annons

Att ditt husdjur får dig att må bra kände du säkert redan till. Det krävs bara 15 minuters sällskap med ett djur för att din kropp ska reagera positivt. Studier har visat att stresshormonet kortisol minskar och produktionen av humörhöjande serotonin skjuter i höjden, en kemisk reaktion som gör gott för både fysisk och psykisk hälsa.

Och det gäller inte bara fyrfota vänner med päls, att iaktta fiskar i ett akvarium har precis samma effekt visar amerikanska studier.

Men det är inte bara lugnande och klappvänliga fördelar med ett husdjur, familjens kompis bjuder på långt fler fördelar än så.

Här är 10 hälsoavtryck att räkna med:

Lägre blodtryck
Kost och motion är a och o för att hålla blodtrycket i schack. Enligt en undersökning kan dock husdjursägare förvänta sig en bonus även kring denna fråga. När forskarna analyserade hälsostatusen hos 240 gifta par framkom att de som hade ett husdjur också hade lägre blodtryck än övriga.

Annons

Nos för hälsa

Hundägare med diabetes har en klar fördel med sin fyrfota vän. De flesta hundar kan känna ett blodsockerfall hos sin husse eller matte – innan personen själv märker av det. En markering som ger diabetikern möjlighet att äta något lämpligt för att förhindra hälsoproblem.

Kolesterol-koll
Djur kräver omsorg, som ofta resulterar i fysisk aktivitet. Detta tror forskare kan vara en bidragande orsak till att djurägare har lägre nivåer av skadligt kolesterol och fetter i blodet.

Hjärtskydd
Studier har visat att kattägare löper mindre risk att drabbas av hjärtproblem och att hundägare har större risk att överleva en hjärtattack än personer som inte äger något djur.

Duck för depp
Husdjur på recept förespråkas av flertalet terapeuter världen över. Anledningen är de många studier som visat hur djur påverkar vår mentala hälsa. Villkorslös kärlek, lojalitet och ett socialt intresse är några av djurens egenskaper bakom effekten, tror forskarna.

Annons

Bättre fysik
Hundägare tenderar att vara mer fysiskt aktiva och mindre överviktiga än personer som inte äger någon vovve. 30 minuters promenad om dagen räcker för att täcka behovet av rörelse, all annan aktivitet är ren bonus.

Spinnande lugn
Med en katt i huset kommer också en mer rofylld tillvaro. Det menar forskare som noterat att svårt sjuka personer blir mindre deprimerade och får färre utbrott med en kisse närvarande.

Motverkar ensamhet
Djurägare gärna söker upp andra personer med samma intresse, det skapar ett socialt engagemang som är viktigt för psykiska hälsan.

Minskad allergirisk
Barn som växer upp i hem med husdjur löper mindre risk att utveckla allergier. Studier har också visat att de har ett bättre immunförsvar, något som skapar bättre förutsättningar för ett friskt och långt liv.

Klös mot astma
Allergi mot hund och katt hör till de vanligare sorterna. Men barn som exponeras tidigt i livet för just katter löper faktiskt mindre risk att utveckla astma och allergi senare i livet. Undantaget är barn vars mödrar har kattallergi, där ökar istället risken att utveckla samma reaktion om de träffar katter under spädbarnstiden.

 

Källa: Webmd

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons