Hur hjälper jag en vän som blir misshandlad? Psykologen svarar

Fråga: Min väns man misshandlar henne psykiskt och fysiskt. Jag har försökt tala om att hon måste lämna. Hon blir arg, och menar att jag inte förstår. Nu har hon sagt upp kontakten. Jag är orolig.

/Väninnan

Läs också: 11 tydliga tecken på att er relation är osund

 

Svar: Jag förstår din oro. Misshandel är fruktansvärt att uppleva, och en allvarlig kriminell handling. Din väninna har rätt i att det är svårt att förstå hur man kan stanna. Det kan eventuellt handla om sådant hon har med sig från tidigare erfarenheter som gör att hon känner igen sig, inte känner sig värd annat, inte har verktyg att sätta gränser, eller är väldigt rädd för att bli ensam.

En annan förrädisk sak som ofta händer är att den enda som kan få smärtan att försvinna är den person som åsamkar en detsamma. Att få ömhetsbetygelser, passionerat förlåt-det-är-du-och-jag-mot-världen-sex och kärlek är en stark kraft. Hennes ilska mot dig handlar säkert om att hon vet att du har rätt. Det är vanligt att misshandlade personer isolerar sig.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

Har du själv sett misshandeln eller har andra bevis (som att hon skrivit det i något meddelande, berättat om det osv) kan du polisanmäla. Det är ett sätt att få dem att känna att det finns vaksamma ögon på hans beteende. Finns det någon du kan prata med? Om fler försöker nå henne kanske någon lyckas?

Du kan också fortsätta skriva till henne och visa att du finns om hon behöver dig. Eller skicka numret till kvinnofridslinjen. Kanske lättare för henne att ringa anonymt än till sina vänner som varnat. Sedan är det dessvärre upp till henne att agera, genom att till exempel be om hjälp.

Hit kan du vända dig om du vet att, eller undrar om, du eller någon annan blir fysiskt eller psykiskt misshandlad:

Läs också: 10 tecken på att du är i ett dåligt förhållande

Utvald läsning