"Hur får jag honom att sluta vara så arg på mig"?

Fråga: Har precis avslutat ett treårigt förhållande. Jag skulle flytta till hans stad, men jag ville inte slita upp min son från skola och kompisar. Så jag ändrade mig, vilket resulterade i att han anklagade mig för att vara egoistisk. Jag tappade min självkänsla.

Till slut visste jag inte hur jag skulle bete mig för att han skulle bli nöjd. Nu är han jättearg och vill inte veta av mig. Jag vet att jag gjort rätt men hur kan jag få honom att förstå varför jag bryter?

/Stina

 

Läs också: Psykologen: Så tänker du dig lugnare – 3 steg

 

Svar: Det låter som att du fattat ett klokt beslut på flera sätt. Dels för din sons skull, att agera utifrån hans bästa är allt annat än egoistiskt, dels för din egen skull. Att leva med någon som är anklagande, inte kan lyfta blicken från sina egna behov och dessutom inte har förmåga att se sin egen del i konflikter leder sällan till en trygg relation, tvärtom. Varningsklockorna ringer högt av din beskrivning. Bra att du kan känna att du fattat rätt beslut.

Läs också: Psykologen: Ofrivillig ensamhet är plågsam – så tar du dig ur den

Sen är det ofta svårt att få någon att förstå, reagera eller agera på det sätt man önskar. Särskilt med personer som inte har förmåga att se sin del, som reagerar starkt med ilska och försvar, och som inte själva har behov av att försonas. Ett bra avslut kan du kanske bara göra på egen hand den här gången. Att han hatar och rasar handlar mindre om dig och mer om honom själv. Han kan nog inte bättre än så här. Ge dig själv en ömsint klapp på kinden för att du har gjort allt du kan – och gå vidare med ditt liv.

 

”Det dyker upp tankar som är riktigt dåliga – hjälp!”

Fråga till psykologen om dåliga tankar.

Läs också: ”Det dyker upp tankar som är riktigt dåliga – hjälp!”