Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

HSP? 7 sätt att hantera din ångest om du är högkänslig

05 jul, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Högkänslig kvinna med ångest.
Ett aktivt sinne som ständigt snappar upp intryck gör dig kreativ, omtänksam och empatisk – men du blir också extra utsatt för ångest.
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

De flesta av oss har haft ångest någon gång i livet. För många är det en flyktig känsla som sällan förekommer, medan andra tvingas kämpa med det dagligen.

Personer med högkänslighet (HSP) drabbas ofta av ångest. Är du en av dem? Tänk på dessa sju saker nästa gång ångesten kommer!

1. Se ångesten som en del av dig

Försök att se din ångest som en gåva istället för ett negativt karaktärsdrag. Du är trots allt född med ett annorlunda nervsystem och upplever ett fantastiskt spektrum av känslor och intryck som genomsnittet saknar. Ibland är känslorna smärtsamma och läskiga, men de är en del av dig.

2. Det går över

Alla våra känslor är tillfälliga! Om fem minuter, en halvtimme eller en timme är ångesten kanske borta, trots att du just nu föreställer dig en hemsk situation som gör det svårt att se ljust på tillvaron. Det är obehagligt, men det är inte farligt – och det går över!

3. Dina katastroftankar är bara tankar

Som högkänslig är din livliga fantasi en otrolig tillgång, men samtidigt är det en förmåga som föder riktigt mörka tankar när du mår som sämst. Stanna upp när du fokuserar på allt som kan gå fel. För vad har egentligen hänt? Oavsett hur skrämmande så är dina tankar inte verkliga, utan bara något som din hjärna föreställt sig.

Dina tankar är obehagliga, men de är inte farliga!

4. Prata med någon du håller av

Aldrig känner man sig så ensam som när ångesten slår till med full kraft. Ändå drar du dig undan från omgivningen för att inte vara ”jobbig” eller skapa problem. När du isolerar dig blir ångesten ofta värre, även om det sista du vill är att prata om den med någon. Att få stöd – eller bara sällskap – från en nära vän kan göra stor skillnad.

Annons

5. Sätt tydliga gränser i dina relationer

Du är mycket mottaglig för andras sinnesstämningar och är en god lyssnare när vänner vill tala ut, men att ständigt axla den rollen är extremt dränerande. Sätt ner foten om en nära relation bara skapar mer ångest för dig. Särskilt narcissister kan vara rentav skadliga för HSP-personer. Du måste inte lösa alla andras problem hela tiden!

6. Varva ner på ditt sätt

Ensamtiden är superviktig för dig som högkänslig. Då kan du koppla av och återhämta dig från vardagens stress och krav. Se till att fokusera på dig själv under den här stunden. Vad får dig att må bra? En egen avkopplingsritual ökar ditt välmående och förebygger också att ångesten kommer krypande.

7. Glöm inte att andas

Få kontroll över din snabba och ytliga andning med ett par djupa och långsamma andetag. Att bara andas rätt hjälper verkligen!

Foto: IBL

Källa: Upworthy, Mindbodygreen

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons