Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Hitta ny motivation: 8 (ovanliga) sätt att nå dina hälsomål

07 mar, 2020 
Kvinna som hittat motivation
Det är inte alltid enkelt att hitta eller hålla motivationen när man sätter upp nya hälsomål. Men som tur är finns det bra (och roliga) strategier för att ta tag i motivationen igen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det här med att hålla motivationen uppe är ju inte alltid enkelt. Det känner nog alla som någon gång har försökt bli mer hälsosamma, träna mer, stressa mindre och äta nyttigare igen sig i. Först går det kanske bra ett tag, för att så småningom kännas lite motigare igen. Då gäller det att ha en strategi för att ta tag i motivationen igen!

Att jobba in en ny vana kan ta ett tag, runt 66 dagar finns det forskning som säger att det brukar ta. Så om vi ska börja med något nytt behöver vi alltså ge det dryga två månader innan det blir lite lättare. Då har hjärnan anpassat sig till hur ”det brukar vara” och väljer lite per automatik det vi då har vant den vid!

Dan Bates är rådgivare inom psykisk hälsa och har hos Psychology Today tipsat om lite ovanligare saker man kan göra för att få ny motivation. Här är några tips med inspiration från några av punkterna på hans lista.

Hitta motivation tips 1: Mixa måsten med nöje

När du behöver göra någonting som du inte tycker är så roligt. Gör det samtidigt som du gör något du faktiskt tycker är kul. Det kan vara att lyssna på en rolig podd när du diskar, hänger tvätt eller betalar räkningar. Eller att titta på en film medan du tränar. Mixa helt enkelt lite tråkigare saker med lite roligare så är det lättare att det blir av.

Annons

Hitta motivation tips 2: Gör hejdlösa belöningssystem

Om du har som mål att slutföra en uppgift, att göra någonting några minuter varje dag eller att träna in en ny vana – gör en belöningssystem som motiverar DIG. Det kan handla om allt ifrån små saker till stora. Som att du får ta en god kaffe om du först sitter och jobbar med något i 45 minuter. Eller att du får köpa en blomma till dig själv efter att du gjort något ett visst antal gånger.

Hitta motivation tips 3: Dela problemet i tårtbitar

Om något du ska göra känns alldeles för stort och ogreppbart – dela upp det i bitar så du kan beta av det i mindre, mer genomförbara omgångar. En efter en. Snart kommer det inte att kännas så överväldigande längre!

Hitta motivation tips 4: Bjud andra på problemen

Involvera en kompis i det du ska få gjort för att nå dina mål. Har du till exempel ett mål att du ska träna ett visst antal gånger i veckan – få med dig en kompis på samma mål så blir det svårare för dig att hoppa över ett pass eller ställa in. För då sviker du ju inte bara dig själv utan även någon du tycker om.

Annons

Dessutom kan du få draghjälp och pepp av din kompis. Kanske tycker du till och med att det blir roligare och glömmer bort att det har varit något som tagit emot en gång i tiden.

Hitta motivation tips 5: Sluta bara tänka

Tänk så lite som möjligt på vad det är du ska göra. För att det ska fungera så behöver du förmodligen hitta rutiner, jobba med en del förberedelser och planera bra. Men gör du allt det så kommer det inte att bli några frågor kring vad som ska hända – du bara gör!

Till exempel – om du vill äta bra en dag och vet att du har en tröttdipp på eftermiddagen och blir vrålhungrig och gör sämre matval på kvällen för det – preppa med bra mellanmål för hela veckan.

Hitta motivation tips 6: Gör bara det du förtjänat

Gör upp ett system där du måste göra en del saker för att få njuta av att göra andra saker du gillar. Till exempel – för att få ligga i soffan och sträckkolla på en serie kanske du har tre saker som du behöver uträtta först – som att röra på dig några minuter, tvätta en tvättmaskin och att planera/styra upp morgondagen. På så sätt kommer du njuta extra mycket av att göra det du gillar – för du har verkligen förtjänat det.

Annons

Hitta motivation tips 7: Ha konstiga to do-regler

Hitta på nya regler som gäller dina hälsomål. Bestäm dig för några regler som gäller för att du ska få göra saker som kanske tar mer tid och uppmärksamhet från det du egentligen ska göra. För att hålla fokus.

Hade det varit på jobbet hade kanske varit så att du behövde svara på x antal mejl innan du får gå hem för dagen, ringa x samtal för att få kolla sociala medier, jobba klart med något innan du får prata med en kollega … (Gör om det exemplet så det passar just dina mål!)

Hitta motivation tips 8: Sätt bollen i rullning

Du kanske har hört om snöbollseffekten? Det vill säga du börjar smått och sen rullar det liksom bara på. Anamma det till några uppgifter du behöver utföra. Det vill säga bara börja med något – snart kommer du märka att du lika gärna kan göra en annan sak också, och kanske en till. Och en till?

 

LÄS MER:

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Studie: Här är musiken som ökar din träningsmotivation

Hur tar man sig ur en motivationsdipp? Experten svarar

 

Annons