Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Härskartekniker i familjen – så hanterar du plumpa kommentarer

08 sep, 2022 
Annas föräldrar i Solsidan
Härskartekniker är påfrestande i alla lägen – men kanske allra mest när det kommer ifrån familj och närstående. Här är Elaine Eksvärds tips på hur du ger svar på tal och vänder situationen till något konstruktivt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Människan har ägnat sig åt härskartekniker i alla tider – men när Elaine Eksvärd 2008 släppte boken Härskarteknik, som idag sålt i en kvarts miljon exemplar, så blev det en snackis. Plötsligt fick man upp ögonen för även subtila härskartekniker och hur de faktiskt får oss att må.

Härskartekniker kan på många sätt vara mer subtila än man först tror – men de kan vara nog så vassa - även om de faktiskt i många fall är omedvetna.

Här ger Elaine tre exempel på trista fenomen att hantera bland de närmaste – och hur du kan bemöta dem.

Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd är en av våra mest välkända retoriker.

3 vanliga härskarscenarion bland släkten

Avskärmning

De senaste åren har skärmberoendet tagit nya vändningar. Fördomen är att det är tonåringarna, men det kan lika gärna vara mormor eller farfar som är värst bakom skärmen. Ofta omedvetet, men ibland medvetet skärmar man av sig på födelsedagar och släktträffar istället för att vara i ögonblicken.

Annons

Härskarteknik: Uteslutningsmetoden.

Tips på motstrategi: Klaga inte, önska istället: ”Åh det skulle vara så kul att prata lite, ska vi lägga undan mobilerna, det var så länge sedan vi sågs”. När man klagar får man personen att känna sig dålig, när man önskar får man personen att istället känna sig värdefull.

Video: 5 härskartekniker att se upp för

5 härskartekniker att se upp förBrand logo
5 härskartekniker att se upp för

Kränklimanger

När någon istället för att ge feedback på ett hjälpsamt sätt får någon annan att känna sig dålig genom att baka in feedbacken i en komplimang: ”Oj värst vad du är bra på att prata. Själv väljer jag att lyssna, men det är ju så olika det där”. Det är en komplimang som lämnar en med känslan av en kränkning.

Härskarteknik: Komplimangmetoden

Tips på motstrategi: Säg: ”Om du vill ge mig feedback för att hjälpa mig får du gärna göra det men förklä det inte i en komplimang eller genom att säga ‘det är så olika det där’ det blir bara konstigt, för jag vet inte hur jag ska ta det.” Istället för att baka in kritik i komplimanger med nervösa skratt är det bättre att man gör sig vän med feedback, det kan hjälpa till och få människor att växa.

Annons

Skuldbeläggning av partner

Att försöka få sin vilja igenom genom att ge partnern dåligt samvete: ”Nu är det faktiskt min tur, du har gjort det här och det här”. Det kan skapa en ond spiral, då vågar man ju aldrig göra något roligt för att det kan användas emot en i någon sorts förhandlingsteknik.

Härskarteknik: Martyrmetoden.

Tips på motstrategi: Då är det bättre att man alltid säger ”ha det så roligt” när din partner hittar på saker utan dig. Då kan man också själv istället säga ”Det verkade vara så kul när ni sågs, jag blir lite sugen på att göra det själv om två veckor, funkar det?” Det ger en positiv laddning åt båda hållen istället för skuldbeläggande.

Foto: TT

Annons