Goda nyheter: Narcissister får vad de förtjänar i slutändan

Ny studie om narcissism.

Jobbar du med en narcissist eller har du en självupptagen skrytmåns i vänskapskretsen? Det är inte mycket mer att göra. Ta några djupa andetag och håll fast vid humorn.

Tidigare forskning har visat att de narcissistiska dragen är en språngbräda för att bygga relationer och allianser i livet. Men: Nu har en ny studie kommit fram till att verkligheten inte är riktigt så orättvis. Narcissism kan hjälpa på kort sikt, men på lång sikt tappar de här människorna sitt försprång.

För att få en bild av narcissismen på sikt beslöt sig några polska forskare för att mäta narcissismnivå och EQ på 273 förstaårsstudenter som började på högskolan.

Så fungerar och tänker en narcissist

De med höga poäng på narcissismskalan charmade och imponerade på sina nya medstudenter och skaffade sig vänner snabbt. Men när forskarna kom tillbaka tre månader senare var bilden en annan. Charmen blev mer och mer genomskådad.

– Efter ett tag lärde folk känna dem bättre och märke av deras själviskhet, ytliga charm och tendens att utnyttja och manipulera andra, säger Anna Czarna som är psykolog och studiens huvudförfattare.

Istället visade det sig att när narcissisternas popularitet minskade, så ökade den hos de med högt EQ (känslomässig intelligens). De personerna var lite mer reserverade och tog längre tid på sig att bygga relationer, men över tid hade de en större och mer lojal krets.

Det är lite av en ”Haren och sköldpaddan”-historia.

Källa: Inc.

 

Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Är din partner en narcissist?