11 tecken på att du är en "gammal själ"

Kvinna med gammal själ.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är det forskning och vetenskap du är ute efter kan du vända här – för nu kliver vi in på det spirituella området en stund.

Uttrycket "en gammal själ" grundar sig nämligen i den andliga tesen om återfödelse, och att kroppen är ett tempel för själen – och själen lever vidare när vi dör.

På den mer religiösa sidan är det många som tar uttrycket bokstavligt, att man har en själ som har levt många liv på jorden. Sen finns det den mindre konkreta teorin om att alla själar bara är inkarnationer och del av en större universal livskraft, och att gamla själar helt enkelt står närmare den stora visdomen.

Oavsett hur pass andlig du är som person finns det vissa personlighetsdrag och beteenden som oftare kopplas samman med en gammal själ. Här är några!

1. Du är nyfiken och vill lära dig

Gamla själar lägger stor vikt vid kunskap, sanning och lärande. De är nyfikna på både vad som händer i världen i stort, och vad som händer inombords. Och inte bara ytligt, utan det finns också en önskan att förstå vad som händer och varför, samt vad man kan lära sig av det.

2. Du är bra på att se helheten

Den som har en gammal själ har ofta lätt att läsa mellan raderna och inte luras av en yta. Samtidigt har den lätt att låta saker rinna av och inte ta allt personligt eller älta. Den gamla själen läser ofta av nya människor rätt snabbt.

Självklart kan alla ha en dålig dag eller bli upprörda ibland, men en gammal själ har ofta lättare att ta ett steg tillbaka och se helheten och förstå den. Det kan vara direkt, eller efter ett tag.

3. Du är en ensamvarg

För unga personer med gamla själar kan det vara svårt till en början att skapa meningsfulla relationer med andra. Det gör att man kan känna att man inte passar in och att det är något fel på en även när det inte är fallet.

Det kan bero på att en gammal själ inte har samma behov att anpassa sig till andra, och umgås med personer man inte riktigt trivs med.

4. Du vet när det är rätt

Det kan ta längre tid att hitta riktiga vänner och kärlekar – men när man väl gör det är det rätt. En gammal själ känner igen en annan, och när de möts förstår båda ofta snabbt att det finns en naturlig koppling mellan dem. Ofta är de sedan vänner för livet.

5. Du är empatisk

Gamla själar sägs själva ofta vara andliga och känner en samhörighet med Gud, universum, andevärlden – vad man nu tror på. Detsamma gäller med naturen, med djur och med andra människor, även främlingar. Detta beror på att man har en starkare känsla av samhörighet med universum, och då automatiskt även själarna i det. Det gör också att det är lättare att sätta sig in i någon annans situation och empatiskt kunna lyssna för förstå andras problem.

6. Du gör inte alltid som alla andra

Eftersom gamla själar är bra på att se helhetsbilden följer de inte alltid strömmen när det kommer till hur saker och ting ska göras. De är lite rebelliska och skeptiska och går sina egna vägar, eftersom de vet att det de blivit visade kanske inte är hela sanningen.

7. Du är/var "lillgammal"

Kanske fick du som ung höra att du var lillgammal, och kanske kände du även på dig att du var mer mogen och förstod mer än dina jämgamla vänner, redan i unga år?

Vissa säger att det beror på att "man varit med förr" och vet hur det funkar, och att ett tränat öga kan se redan på ett spädbarn om det är en gammal själ eller ej.

8. Du är ointresserad av materialistiska ting

Gamla själar är sällan brydda med materialism – saker och prylar och yta. De har en känsla av att det finns viktigare saker, samtidigt som de förstår att allt man får lära sig i skolan, av sina föräldrar eller av samhället inte alltid stämmer. De har lättare att gå emot strömmen när det gäller åsikter och värderingar och kan ifrågasätta saker vi andra ser som självklara.

9. Din inre resa är viktigast

Vad som händer omkring är förstås viktigt, men för en gammal själ är det som händer inombords ännu viktigare.

Att växa som människa, och få förståelse för sig själv som person har stor betydelse. Det innebär att mycket tid läggs på reflektion och funderingar kring erfarenheter och saker man varit med om.

10. Du har en medfödd talang

Drogs du till pianot som barn, eller kanske var du alltid duktigt på att rita? Lärde du dig skriva och läsa ovanligt snabbt, utan att dina föräldrar pressade på? Det kan vara tecken på att du är en gammal själ.

Det kan uppstå en känsla av samhörighet med ett föremål, en handling eller till och med en plats, som får dig att känna "Jag har gjort det här, eller varit här, förut".

11. Du behöver återhämtning

Personer som lägger mycket energi på att begrunda, reflektera och fundera behöver också låta hjärnan få återhämta sig ibland. De vänder sig gärna till meditation och ensamhet. Inte för att de inte tycker om mänskligt sällskap, men de vet att det finns tillfällen när själen behöver få lugn.

Källa: Mind body green, Steg för hälsa Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Micael Dahlen: Här är frågan om döden du ska ställa dig varje dag

3 tips: Så blir du mer nöjd med det du har

10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång

Dela på: