Forskning: Generösa människor "lyssnar till sitt hjärta"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vissa människor är mer benägna att dela med sig av sina resurser än andra. Nu kan vetenskapen vara orsaken på spåren.

En färsk studie, som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports, där forskarna studerat människor i Sverige och England pekar på att det kan finnas fysiska orsaker.

– Trots att vi människor får tydliga fördelar av att agera egennyttigt, så delar vi ofta med oss till okända människor. Vår forskning pekar på att generösa handlingar kan påverkas av kroppsliga signaler som registreras av hjärnan, säger doktor Richard Piech, som har lett projektet vid Anglia Ruskin University i England, i ett pressmeddelande.

Läs också: Vikt: Din personlighet avgör vad du väger

Deltagarna fick spela ett datorbaserat ”diktatorspel”. Där fick de i uppgift att fördela mindre summor pengar mellan sig själva och andra deltagare som de aldrig hade träffat.

Fördelningen av pengar påverkade också hur stor deras ersättning för att delta i studien blev.

Gav bort sina pengar

Men trots att försökspersonerna kunde ta hela summan själva utan konsekvens, valde många att dela med sig.

I England gav deltagarna bort knappt 30 av 78 brittiska pund. I Sverige gav spelarna bort drygt 200 av 570 svenska kronor.

Läs också: Går du som du är? Din gångstil avslöjar personligheten!

I samband med spelet mättes även deltagarnas puls samtidigt som de fick lyssna på en rytm. Rytmen gick antingen i takt eller otakt med deras hjärtslag. Den som kände igen sin egen puls gav i snitt bort 55 kronor mer än den som inte kände av den.

Läs också: Detta avslöjar flygsätet om din personlighet

– En av forskningens – och samhällets – stora utmaningar är att förstå varför vi ibland väljer att dela med oss av våra resurser. För vissa tycks det vara, rent bokstavligt, en hjärtefråga, säger Jonas Olofsson, docent vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

”Inget man gör i en handvändning”

Han tror att forskningen kan leda till bättre metoder för att förstärka våra positiva, sociala beteenden. Även om han också påpekar att det verkar lättare sagt än gjort.

Under experimentet fick deltagarna en ”snabbkurs” där de tränades att bli bättre på att känna igen sin egen puls. Men trots att prestationen blev bättre blev testpersonerna inte mer generösa.

Läs också: Det säger din sittställning om din personlighet

– Det tyder på att sambandet mellan generositet och kroppsliga signaler är komplicerat, och det behöver utforskas ytterligare. Kanske har generösa personer under hela livet lärt sig att lyssna på sina egna signaler och införliva dem i vardagliga beteenden. Det är nog inget man gör i en handvändning, säger Jonas Olofsson.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: