Forskning: Det bästa du kan göra på semestern? Ingenting!

Är du liksom många av oss mästare på att boka in varenda minut av semestern? Grillkvällar, utflykter, resor, släktbesök, picknickar, strandhäng etcetera? Då är den här artikeln extra mycket till dig.

Nu visar nämligen flertalet studier att det vi mår allra bästa av att göra på semestern är: Ingenting.

Michael Guttridge är psykolog med fokus på arbetsmiljö, och han förklarar varför vi borde lugna ner oss med planerandet.

Läs också: Sluta stressa: Därför är återhämtningen livsviktig för dig

– Att slösa bort vår tid handlar om att ladda batterierna och sortera sinnet, säger han. Att ta dig tiden att vara fullständigt oproduktiv gör dig bättre på ditt jobb, säger han.

Även de aktiviteter vi planerar in, som är tänkta som återhämtning (till exempel att läsa en bok, se en film eller ta en promenad), kan ge oss en känsla av skuld och ansvar. Guttridge berättar om företagsledare han har träffat, som kollat film med snabbspolning för att snabbare få ”vilostunden” överstökad.

Men historiskt sett lönar det sig att tänka på ingentinget. Framgångsrika personer som Charles Dickens, Gabriel García Márquez och Charles Darwin är exempel på några som aldrig jobbade mer än fem timmar per dag, skriver Alex Soojung-Kim Pan, författare bakom boken ”Rest: Why you get more done when you work less”.

Läs också: Hur mycket återhämtning behöver jag?

Det är ju trots att i vila som hjärnan återhämtar sig och kreativiteten gynnas.

– ”Bortslösad tid” är inte bara nyttigt, det är fullständigt nödvändigt för oss, säger doktor Guttridge.

Foto: IBL

 

Vila dig piggare – 4 enkla yogaövningar du gör hemma

Läs också: Vila dig piggare – 4 enkla yogaövningar du gör hemma

 

 

 

Utvald läsning