Forskning: Att bo ensam kan göra dig lyckligare

TV: Se 5 tecken på att du både är introvert och extrovert
1:27

Efter reklamen: TV: Se 5 tecken på att du både är introvert och extrovert

(1:27)

Slå på ljud

Att vara singel som vuxen stämplas ibland (trots att det är år 2018 vi lever i) som ett misslyckande. Målorden är ofta tvåsamhet, äktenskap, samboskap – gemenskap. När någon är singel och bor för sig själv kan vi tänka ”stackars hen som är så ensam”.

Men forskning visar att vi tänker helt fel – att bo själv kan göra att du känner dig mindre ensam. Det är singelforskaren Bella DePaulo som i en artikel på Psychology Today skriver att den som bor med en partner har större risk att känna ensamhet.

Läs också: 10 gyllene regler för dig som är sambo

I en studie där 16 000 vuxna tyskar ingick undersöktes sambanden mellan singelliv, ensamboende och ensamhet. Man tog även hänsyn till deltagarnas inkomst, och kunde då se att de singlar som hade det bra ställt ekonomiskt och bodde själva också var lyckligare.

Enligt DePaulo kan ensamboende faktiskt öka kvaliteten på ens sociala relationer, i och med att många i västvärlden idag kan välja att bo själva, och därmed också välja vilka man umgås med i hög grad. Alltså omger man sig bara med människor man vill omge sig med – och varje gång man ses gör man det av ett aktivt val, till skillnad från rutin som blir om man bor tillsammans med någon.

Läs också: 12 bilder som sammanfattar livet med en sambo

Studien visar också att singlar har både fler och starkare sociala relationer än personer som lever i parrelationer. Detta tros bero på att personer i relationer lägger mer tid på sin partner än på att vårda relationerna med familj och vänner.

Forskarna vill däremot förtydliga att den som känner sig ensam inte blir botad genom att bo själv.

Källa: Psychology Today  Foto: IBL

Utvald läsning