Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Forskare: Medelhavskost kan hjälpa mot depression

14 feb, 2017 
Medelhavskost mot depression.
Kan man bota depression med ändrad kost? Kanske, menar forskarna bakom en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Deprimerade personer som börjar äta mer olivolja, fisk, kyckling, nötter och ägg tycks kunna få sina symptom lindrade. Det visar en mindre studie som publicerats i BMC Medicine.

I studien delade man upp 67 personer i en studiegrupp och en kontrollgrupp. Samtliga deltagare hade diagnosticerats med svår eller medelsvår depression, och huvuddelen gick i terapi för att få hjälp. Studiegruppen fick äta medelhavskost i tolv veckor, medan kontrollgruppen åt som vanligt, och efter de tolv veckorna testades personerna igen.

Resultatet var då att 32 procent av deltagarna i studiegruppen upplevde lindrade symptom. Motsvarande siffra för kontrollgruppen var 8 procent.

Den här studien är kanske för liten för att kunna dra några slutsatser från, men vi kan nog se den som en indikation på att vidare forskning vore meningsfullt!

Källa: Dagens Medicin

Foto: Thinkstock

 

Så minskar du själv risken för depression

Vissa riskfaktorer för depression kan du själv påverka.

Läs också: Så minskar du själv risken för depression

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons