Forskare: Den här färgen kan göra dig snyggare

Svårt att välja vad du ska ha på dig? Kanske kan du helt enkelt välja rätt färg så försvinner all beslutsångest och alla tvivel? Det verkar i alla fall så enligt en ny studie som publicerats i European Journal of Social Psychology.

Sedan tidigare finns forskning som visar att färgen röd kan få oss att verka mer intressanta samt öka vår attraktionskraft. Forskarna som gjorde en observationsstudie vid The City University of New York konstaterade att färgen verkar förstärka utseendets fördelar.

Nu har forskarna tagit reda på hur färgen röd faktiskt får oss att känna.

Läs också: Vilken färg är nyttigast? Så väljer du rätt frukt & grönt!

I studien lät man 180 universitetsstudenter ta på sig antingen en röd eller en blå tröja och sedan gå in i ett bås med speglar längs väggarna, och efter det rapportera om hur de kände sig. De fick sedan också fotografera sig själva, utan speglar. Efter experimenten fick de svara på ett formulär om hur de uppfattade sig själva, rent utseendemässigt.

Testpersonerna trodde själva att testet handlade om huruvida man kan avgöra någons personlighetsdrag utifrån deras ansikten.

Resultatet visade att de som bar rött kände sig både sexigare och mer attraktiva.

MEN. Det fanns några undantag. Forskarna tror att det handlar om personer som är blyga och osäkra, de kände sig inte alls finare i rött.

Läs också: 6 snygga färgkombinationer att inreda med 

– Vissa personer kände sig sämre när de bar rött eftersom de kände att folk tittade på dem, säger studieförfattaren Anne Berthold på Zürichs universitet till PsyPost. Effekten verkade också försvinna om någon bar rött ofta.

Nämnas bör att detta är en relativt liten studie, där resultaten bygger på självrapportering. Mer forskning behövs för att kunna dra slutsatsen är rött är en sann ”snyggfärg”.

Men nog kan det vara värt att testa? Tidigare studier visar att vi undermedvetet uppfattar personer som bär rött som mer mäktiga och starka – så kanske borde du satsa på den röda blusen på jobbet nästa gång?

Källa: Huffpost   Foto: IBL

 

Test: Hitta rätt kläder utifrån din kroppstyp

Läs också: Test: Hitta rätt kläder utifrån din kroppstyp