Få tillbaka motivationen och omstarta ditt nyårslöfte!

Kanske har du haft svårt att klara av dina ambitiöst utformade föresatser vecka efter vecka. Eller så har du kämpat på, men inte fått de resultat du förväntat dig.

Oavsett vari problemet ligger börjar många, så här en bit in på det nya året, att känna av en svacka när det gäller nyårslöftena. Det är trots allt mörkt och kallt ute, långt kvar till semestern och frestande semlor i varje bageriskyltfönster…

Livscoachen Karin Isberg tipsar om hur du med 4 enkla tips kan  hamna på rätt spår igen!

 

1. Granska ditt mål

”Det första man kan göra är att ställa sig två frågor: ‘Är det här målet verkligen viktigt för mig?’ och ‘Innebär det här målet att jag utvecklas och mår bättre som människa?’

Om svaret inte är ja på båda de frågorna är det lika bra att inte fortsätta, för då kommer vi ändå aldrig att nå dem. Att bestämma sig för att sluta med ett mål kan faktiskt vara ett väldigt klokt beslut, för då besparar man sig känslan av att misslyckas. I stället väljer man aktivt att inte längre sträva mot ett gammalt mål.

Om vi å andra sidan har satt mål som känns meningsfulla för oss så kommer motivationen naturligt att komma tillbaka.”


2. Justera om det behövs

Har du satt upp mål som är orimligt tuffa kan du behöva omformulera dem för att det ska kännas realistiskt.

”I stället för att säga ‘Jag ska gå ner 4 kilo i januari’ kan man bestämma att målet är ‘Min kropp ska kännas lättare i april’.”

 

3. Tänk långsiktigt

”Ställ dig frågan: ‘Vad är det egentligen jag vill uppnå med det här målet?’

Att gå ner 4 kilo eller att börja träna 2 gånger i veckan är egentligen inga mål. De är medel för att uppnå någonting annat, till exempel att få en lättare kropp, bättre kondition eller att känna sig starkare.

De slutmålen kan kännas väldigt meningsfulla för oss och då brukar vi lyckas bättre om vi fokuserar på vad vi VERKLIGEN vill uppnå. Du kanske bara har gått ner ett eller två kilo, men då är du ändå på väg mot ditt slutmål. Det vill säga, du har inte alls misslyckats. Tvärtom. Din kropp känns redan lättare. Gratulera dig själv till det.”

 

4. Ta hjälp av andra

”Stöd från andra är jättebra och det kan man få på olika sätt. Man kan till exempel ha en rådgivare eller någon annan som är kunnig som bollplank. Då blir det mer ett expertstöd, någon som ger konkreta råd och tips.

Det brukar också vara bra att berätta för sin familj eller sina vänner att man har satt ett mål. Då kan vi berätta att deras uppmuntran betyder mycket för oss och be dem att gärna ställa frågor eller att lyssna när vi vill berätta.

Att nå målet tillsammans med någon är också jättebra. Till exempel att hela familjen bestämmer sig för att äta mer grönsaker eller att du och en vän bestämmer er för att börja röra på er mer. Då blir det naturligt att peppa varandra.”

Läs även: 7 anledningar att träna ihop med en kompis

 

LÄS MER:

Viktcoachen: Så blir du motiverad att träna

Motivationen är duktig på att gömma sig. Marie Tegnér hjälper dig att hitta den!

Hur ska du göra för att bli av med extrakilona och hitta träningsglöden? MåBra:s expert ger sina bästa motivationstips!

Läs mer: Så blir du motiverad att träna

 

Maten som kan krympa dina fettceller

Här är mat att njuta av i dubbel bemärkelse: varje mättande tugga ger nämligen fettcellerna en ordentlig match!

Maten som krymper dina fettceller!

 

Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!

Högintensiv intervallträning kan kicka igång fettförbränningen ordentligt!

Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!

Läs mer: Snabbträningen som gör dig fit på nolltid!

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning