Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Experten: Så tacklar du mardröms-kollegan

25 sep, 2012 
Har du en riktigt besvärlig arbetskamrat på ditt jobb? Misströsta inte – med rätt taktik kan du skydda dig själv och till och med förändra kollegans trista beteende.
Annons

Kolleger – vissa älskar vi, och de andra får vi dras med.

– Det finns vissa egenskaper som kan vara väldigt irriterande, och som blir extra tydliga på ett jobb där vi förväntas prestera och samarbeta, säger KBT-psykologen Maria Farm, som har egen mottagning i Stockholm.

Vad ska man göra om man råkar ut för en irriterande arbetskamrat?

– Det viktigaste är att man är medveten om att det är den andra som har problem, så att man inte tar det personligt och börjar tvivla på sig själv. Det tär hårt på självkänslan om man börjar tänka att det är en själv det är fel på. Försök att se personen i ett sammanhang, ingen är född besvärlig. Tänk att den här jobbiga typen faktiskt är en människa med en bakgrund, och att det är något som gjort att hon utvecklat de här otrivsamma egenskaperna.

Då är det också lättare att tänka att personen faktiskt kan förändras.

– Tänker man på att det oftast finns orsaker bakom hur människor beter sig så fastnar man inte i att bara ”tycka illa om”.

Annons

Den är inte alltid lätt att förändra människors egenskaper, men det går!

– Var öppen och tydlig med hur du påverkas, det kan vara precis den ögonöppnaren som behövs. Många av oss är faktiskt inte medvetna om hur vi uppfattas av andra.

Ibland kan man till och med behöva ta in en konsult eller psykolog, som får intervjua alla på arbetsplatsen för att medla och tydliggöra mönster. I värsta fall kan det bästa vara att byta jobb, för att rädda sig själv. Ingen ska behöva gå runt på jobbet och vara frustrerad, irriterad eller spänd och nervös.

Och du själv då – hur besvärlig är du?

– Ett sätt att ta reda på om man behöver tänka om är också att fråga sig hur ens vänskapsrelationer ser ut bakåt i tiden, säger Maria Farm.

Brukar det till exempel sluta med att du eller den andra bryter upp relationen plötsligt kan det vara bra att ta sig en funderare över vad det kan bero på. Finns det några mönster?

Hämta mod och fråga personer i din närhet som du litar på vad de tycker om dig – på riktigt.

Annons

– Tala om att du förstått att du kanske är lite svår ibland, men att du vill jobba med dig själv och därför behöver få höra lite hur andra uppfattar dig. Var beredd på att de kanske säger vissa saker som inte känns så positiva. Försök att ta det som konstruktiv kritik, gå hem och fundera kring om det kan ligga något i det. Skriv upp allt du får höra på ett papper, så att du inte bara kommer ihåg det som är mindre bra sedan. Du har förstås jättefina egenskaper också!

Rannsaka dig själv: Vad får du ut av att vara kvar i dina destruktiva mönster? Och hur påverkas du själv på kort och lång sikt?

– Längtar du till exempel efter sympati och gemenskap kan du tänka igenom hur du bäst kan uppnå det. Hur skulle det vara om du i stället för att bli arg, gnällig, skvallrig eller bufflig flyttade ditt fokus till den du vill känna gemenskap med? Att du börjar fråga saker. Det kan vara läskigt och ovant i början, men starta med enkla vardagliga frågor.

Du kommer märka hur kvickt atmosfären runt dig förändras och hur det känns när man faktiskt är omtyckt på riktigt! Det går faktiskt ganska snabbt att ändra folks uppfattningar om en själv.

Psst! I aktuella numret av MåBra (nr 10 2012) kan du stifta närmare bekantskap med de 7 vanligaste personlighetstyperna på en arbetsplats. Där får du också verktygen som hjälper dig bemöta dem!

AV: Anna Carsall

BILD: Thinkstock

 

 

 

 

 

Annons