Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Experten: Då ska du inte lita på magkänslan

22 mar, 2014 
Magkänslan – en vän eller fiende?
Din egen intuition är ofta en bra rådgivare, men i vissa situationer kan den faktiskt stjälpa mer än hjälpa.
Annons

Den där välbekanta känslan i magen som vi ofta känner och hör andra prata om; ”Jag följde magkänslan!” – var kommer den ifrån egentligen? Det är svårt att svara på, men säkert är att den i många situationer kan vara ett bra och användbart verktyg. Om vi går in i ett rum kan vi ofta direkt läsa av stämningen utan att riktigt veta varför, och om en familjemedlem eller nära vän mår dåligt ser vi det på bara ett par sekunder.

Men när ska vi lita på magkänslan, och när ska vi strunta i den?

Om du ska ta stora och livsavgörande beslut kan du faktiskt göra bäst i att inte lyssna för mycket på din instinkt, menar psykologen Sondre Risholm Liveröd.

– För den som har mer eller mindre omedvetna och destruktiva livsmönster kan magkänslan vara direkt missvisande.  Det beror på att den ofta allierar sig med känslor som rädsla, misstro och otrygghet.  Magkänslan kan då vara förödande och göra att tidigare misstag upprepas, säger hon till norska tidningen KK.

Annons

Magkänslan – vän eller fiende?

Personer med låg självkänsla har ofta en inneboende rädsla för att våga anta nya utmaningar.  Enligt Sondre Risholm Liveröd beror det på en ständig känsla av att man kommer att misslyckas, och magkänslan säger därför nej till att våga testa något nytt. I de situationerna bör du därför stänga av och inte bry dig om magens tvivel. I stället för att undvika utmaningarna bör du ta dem – för att bättra på självkänslan och utvecklas som människa!

 

Läs mer:

ska du lita på magkänslan!

”Jag hade allt – men var olycklig ändå”

 

KÄLLA: kk.no

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Annons