Experten: Då ska du inte lita på magkänslan

Magkänslan – en vän eller fiende?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den där välbekanta känslan i magen som vi ofta känner och hör andra prata om; ”Jag följde magkänslan!” – var kommer den ifrån egentligen? Det är svårt att svara på, men säkert är att den i många situationer kan vara ett bra och användbart verktyg. Om vi går in i ett rum kan vi ofta direkt läsa av stämningen utan att riktigt veta varför, och om en familjemedlem eller nära vän mår dåligt ser vi det på bara ett par sekunder.

Men när ska vi lita på magkänslan, och när ska vi strunta i den?

Om du ska ta stora och livsavgörande beslut kan du faktiskt göra bäst i att inte lyssna för mycket på din instinkt, menar psykologen Sondre Risholm Liveröd.

– För den som har mer eller mindre omedvetna och destruktiva livsmönster kan magkänslan vara direkt missvisande.  Det beror på att den ofta allierar sig med känslor som rädsla, misstro och otrygghet.  Magkänslan kan då vara förödande och göra att tidigare misstag upprepas, säger hon till norska tidningen KK.

Magkänslan – vän eller fiende?

Personer med låg självkänsla har ofta en inneboende rädsla för att våga anta nya utmaningar.  Enligt Sondre Risholm Liveröd beror det på en ständig känsla av att man kommer att misslyckas, och magkänslan säger därför nej till att våga testa något nytt. I de situationerna bör du därför stänga av och inte bry dig om magens tvivel. I stället för att undvika utmaningarna bör du ta dem – för att bättra på självkänslan och utvecklas som människa!

 

Läs mer:

ska du lita på magkänslan!

”Jag hade allt – men var olycklig ändå”

 

KÄLLA: kk.no

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: