Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Ensambarn är härligare än alla andra – här är 5 bevis

06 nov, 2017 
AvMalin Ny
Kreativa, smarta, självsäkra – det finns många fördelar med att vara ensambarn. Här är fem bevis för att du som inte har syskon är härligare än alla andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många fördomar om ensambarn och du har säkert hört flera av dem – personer utan syskon sägs vara bortskämda, egoistiska och ha svårt att samarbeta med andra människor. Som tur är säger forskningen annorlunda och i själva verket finns det inga studier alls som visar att ensambarn har sämre förutsättningar i livet. Tvärtom finns det faktiskt flera fördelar – bland annat är du smartare, mer kreativ och till och med lyckligare än de som har syskon.

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon!

Här är fem anledningar till att sträcka lite extra mycket på ryggen nästa gång du berättar att du är ensambarn!

Du har högre IQ

Att dras in i dina föräldrars diskussioner redan från en tidig ålder lönar sig. Enligt en amerikansk studie på gymnasiestudenter hade ensambarn högre IQ än genomsnittet och deras kommunikationsförmåga fick särskilt högt betyg.

Du har bättre självförtroende

Saknar ensambarn självförtroende? Knappast! I samma studie som ovan upptäcktes det att ensambarn hade bättre självförtroende och trodde mer på sin förmåga än personerna som hade syskon. Egentligen inte så konstigt eftersom du slipper att bli retad av äldre syskon.

Annons

Läs också: Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer

Du är mer kreativ

Flera studier har visat att ensambarn är mer kreativa än andra, och en kinesisk studie vid Southwest University i Chongqing visade att ensambarn har en större mängd så kallad grå substans i det område i hjärnan som brukar kopplas till kreativt tänkande. Mycket riktigt lyckades ensambarnen bättre i de kreativa testerna också. Det bevisar det du kanske alltid har misstänkt – att du har mer fantasi än dina vänner.

Du presterar bättre i skolan

Enligt en studie vid University of Texas gör du som ensambarn bättre ifrån dig i skolan och utbildar dig vidare i högre utsträckning än andra. Anledningen tros vara att ensambarn får mer uppmärksamhet och spenderar mer tid med sina föräldrar, vilket gör att du får bättre självförtroende och bättre betyg i skolan.

Läs också: MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

Du är lyckligare

Inte nog med att du är smartare, mer kreativ, har bättre självförtroende och presterar bättre i skolan – du är dessutom lyckligare än genomsnittet! I en studie vid The Institute for Social and Economic Research i Storbritannien hävdade ensambarnen att de var lyckligare än andra, just på grund av att de inte behövde tävla om föräldrarnas uppmärksamhet.

Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs också: 6 fördelar med att ha en egen syster

 

Annons