Egenskapen som är viktigare än intelligens – har du grit?

Att ha ett högt IQ och EQ, det vill säga besitta en vass intelligens och en stor portion emotionella förmågor, har länge varit prestigefyllt. Men nu får de klassiska måtten konkurrens av ett helt nytt begrepp, grit, som enligt forskning sägs vara en bärande egenskap för att lyckas i livet.

Främsta förespråkaren för grit, förenklat förmågan att behålla fokus och intresse mot långsiktiga mål, är Angela Duckworth. Hon är psykolog på University of Pennsylvania och har i sina studier analyserat varför vissa personer så målmedvetet orkar kämpa vidare och andra inte. Och svaret, menar Duckworth, är grit.

Grit utgår från två bedömningsområden, det ena är förmågan att hålla fokus på långsiktiga mål och det andra är att inte ge upp, trots motgångar. Är båda dessa förmågor ett tydlig karaktärsdrag  har personen i fråga stor grit och därmed stor sannolikhet att lyckas bra i livet.

Problemet är att samhälle och skolans värld inte applåderar eller låter individer odla dessa egenskaper, kritiserar Duckworth.

Att skapa en stark grit börjar redan i barndomen, där föräldrarna har ett stort ansvar genom att berömma barnen för sina ansträngningar och inte intelligens. Kompetens är inte något som är medfött, det kräver hård och långsiktig träning menar hon.

I sina studier har Angela Duckworh funnit att grit är viktigare än högt IQ för den som vill lyckas. En peppande tröst är att båda går att öva upp, menar hon.

Hur ökar jag min grit? 5 enkla tips!

  1. Hitta din passion och tillåt dig att fördjupa dig i sådant som intresserar dig
  2. Sluta inte att öva! Vik tid och koncentration till det som du vill bli bättre på
  3. Lev DIN dröm! Se till att dina skäl att fortsätta framåt är dina – inte någon annans
  4. Se misslyckanden som lärdomar och fortsätt kämpa
  5. Ge inte upp vid motgångar, var optimistisk – det kommer påverka hela livet och också din förmåga att nå framgång

Nyfiken på din grit? Gör ett test här!

På Angela Duckworths sajt kan du snabbt kolla din egen grit genom att svara på några frågor (engelska).

Klicka här för att komma dit!

Källor: PsychologytodayGrit – konsten att inte ge upp av Angela Duckworth (Natur & Kultur 2017), svt.se

Utvald läsning