Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Kända svenskar som gått ut med sin ADHD-diagnos

15 feb, 2022 
Viktor Frisk, Elaine Eksvärd, Sarah Dawn Finer
Petter, Sarah Dawn Finer och Elaine Eksvärd är några av de kända svenska ansikten som valt att prata öppet om sin adhd. En del beskriver diagnosen som en källa till energi, andra som ett extra heltidsjobb.
Annons
Allt du behöver veta om adhd hos vuxnaBrand logo
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

Allt fler vuxna får diagnosen adhd. Enligt överläkaren och psykiatrikern Lotta Borg Skoglund kan en diagnos väcka många och dubbla känslor.

— Många kan nog både känna en stor lättnad och en sorg. Man kan titta tillbaka på ett helt liv med motsättningar och undra ”Hur hade mitt liv sett ut om jag fått hjälp?”. Men samtidigt är det för många en stor lättnad. Man får tillbaka makten över sitt liv. Makten att börja förändra och börja göra andra val, säger hon till MåBra.

Den beskrivningen stämmer väl in på flera av de kända namn som gått ut och berättat om sin diagnos och hur den påverkat deras liv. Här är några av dem:

Sarah Dawn Finer

2021 gick artisten Sarah Dawn Finer ut med att hon diagnosticerats med adhd, något som hon beskrev som "läkande" och gav svar på många frågor. Hon berättade också att resan tidvis varit svår och kostat mycket känslomässigt. Diagnosen hjälpte henne förstå viktiga delar av sig själv och förlåta andra sidor.

Annons

— Att ta hand om mig själv är ett heltidsjobb, sa hon i en intervju i amelia tidigare i år .

Kakan Hermansson

Även Kakan Hermansson beskriver många tuffa år fram till diagnosen adhd. Som barn och ung hade hon svårt att passa in, tog för mycket plats och blev mobbad. Även om diagnosen förklarade en del av de svårigheter menar hon att det är svårt att avgöra vad som beror på den och vad som beror på något annat.

— Nummer ett på listan över negativa saker med adhd är skammen över att vara en sådan tjej som aldrig kan hålla käften, det har jag straffats för i hela mitt liv, sa Kakan i en intervju i Allas.

Petter

Petter Alexis Askergren är en av Sveriges största hiphopartister. Men han är också diagnostiserad med adhd, vilket han blev i vuxen ålder. Han har berättat om diagnosen i en mängd intervjuer och bland annat sagt att han ser den som en unik förmåga, inte som något negativt. Han rappar även om det i låten "Krafter":

Annons

— Hur tacklar man det här när man får svart på vitt. Jag är ett bokstavsbarn, de har aldrig sagt ett shit, rappar Petter i låten.

Eleine Eksvärd

Retorikproffset, författaren och föreläsaren Elaine Eksvärd fick sin diagnos för bara ett par månader sedan. Tack vare medicinering och strikta rutiner har hon hittat tillbaka till sig själv.

— Folk frågar mig: "men är det inte tack vare din adhd du har klarat av allt det här!?" Nej, säger jag då, jag har klarat det här trots adhd’n. Ge inte adhd’n credden för dina grymma egenskaper eller det man har åstadkommit, säger hon till MåBra.

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip har valt att alltid prata öppet om sina diagnoser. Först om adhd'n men senast om återkommande depressioner. I amelia berättade hon 2018 att hon ser sin adhd som en kraft och energi som tagit henne långt, men också att hon valt att sluta medicinera.

— Att ta medicin passade aldrig mig, jag blev väldigt avstängd av den. Man ska inte glömma att min adhd är en kraft som tagit mig långt. Att få vara fylld av energi är tacksamt i många fall, så därför har jag hittat andra sätt för att få livet att fungera.

Viktor Frisk

Viktor Frisk känd som Viktor i duon Samir & Viktor samt som soloartist och programledare fick diagnosen 17-åring och har sedan dess släppt en bok om hur det är att leva med diagnosen.

— Det här är boken som jag önskar att jag kunde läsa när jag var ung, sa han då till Aftonbladet.

Källa: Aftonbladet, amelia, Allas

Foto: TT

Annons