Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Därför blir fler kvinnor än män deprimerade

10 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Flera hundra tusen människor världen över lider av depression, och det är betydligt många fler kvinnor än män. Nu visar ny forskning att inflammationer i hjärnans belöningscentrum kan vara boven.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Depression är en av nutidens verkligt stora hälsoproblem. Globalt beräknas 300 000 personer lida av depression och sjukdomen är vanligare bland kvinnor än män. Till exempel har flickor och unga kvinnor mellan 14 och 25 år dubbelt så hög risk att drabbas av depression än män i samma ålder.

Även om skillnaderna minskar med stigande ålder så är det fortfarande betydligt fler kvinnor än män som drabbas oavsett ålder.

En av de tydligaste markörerna för depression heter anhedoni. Det beskriver oförmågan att känna glädje och lycka i tillvaron i stort och över saker som tidigare gjorde dig lycklig.

Det här leder ofta till att man får en försämrad livslust och att man blir avtrubbad inför sin omvärld. Om man går in och tittar på anhedoni neurologiskt så syns det som en lägre aktivitet i hjärnans belöningssystem än vad som är normalt.

Inflammation påverkar kvinnor

Nu finns ny forskning som visar att det finns skillnader mellan könen när det kommer till hur hjärnan, och då framför allt belöningscentrumet, påverkas av inflammation.

Annons

Det verkar som att inflammationer hos kvinnor i större utsträckning påverkar belöningssystemet i hjärnan, vilket leder till en ökad risk för anhedoni.

Kvinnor som har drabbats av en kronisk inflammation löper alltså en betydligt större risk att också utveckla en depression, än män gör.

– Läkare som behandlar kvinnor med inflammationssjukdomar bör alltså hålla ett öga på sina patienter och vara uppmärksamma på tecken på depressioner, säger Mona Moieni, en av huvudförfattarna till den nya rapporten.

Biologiska skillnader i hjärnan

Även om den här studien inte ger hela svaret på skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller depressioner så kan det vara en av många anledningar som gör att kvinnor drabbas extra hårt.

Cameron Carter, redaktör på facktidskriften Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging understyker vikten av den här studien:

– Studien uppmärksammar att det finns viktiga könsskillnader i den mänskliga hjärnan och ger en möjlig förklaring på varför kvinnor drabbas av depression i högre utsträckning än män.

Källa: Medical News Today

Foto: TT

 

Läs mer:

Graviddepression vanligare än du tror – 7 tecken

Stora könsskillnader vården – kvinnor prioriteras inte

Experter: Kvinnor får fel medicin när mannen är norm

Annons