Därför är det så svårt att motstå narcissister

Kanske är du den som lägger en halvtimme extra på att styla ditt hår varje morgon eller som gärna speglar dig i skyltfönstren på väg till jobbet. En liten narcissist bor det i de allra flesta. Fullt normalt och inget att oroa sig för (vilket du ändå inte skulle göra om du verkligen var narcissist) så länge det inte går överstyr.

För fullblodsnarcissisten är jaget det enda som betyder något och de skyr inga medel för att få vad de själva vill ha. Avsaknad av empati är ett av de tydligaste dragen hos narcissister. De bryr sig inte om vad andra människor behöver eller vad de känner. De är fundamentalt manipulativa och kan fejka empati om det hjälper dem, men de har inte något genuint intresse av att sätta någon annans behov framför sina egna. Inte så särskilt sympatiskt. Ändå har narcissisten ofta en närmast magnetisk dragningskraft.

En ny studie vid MacEwan University i Edmonton, Kanada, har tagit sig an att bena ut varför narcissisten är så oemotståndlig. Enligt psykologen Miranda Giacomin, en av författarna bakom studien, hänger det i grunden ihop med den felfria fasaden narcissisten är en mästare på att upprätthålla.

Illusionen av perfektion

Narcissister lägger överdrivet stor vikt vid sitt utseende. Studien understryker hur viktigt det är för en narcissist att alltid vara sitt bästa, mest attraktiva jag, även om det bara handlar om en kort tur till närmaste mataffär. Det är lätt att tilltalas av narcissistens perfekta yttre och även om du med tiden blir varse om att personen inte är så mycket mer än bara yta är det vanligt att tysta den inre rösten och köra på ändå.

Narcissistens charmiga personlighet och goda självförtroende är ytterligare en faktor som är helt avgörande för dragningskraften. De kan verka självsäkra, spännande och otroligt älskvärda till en början. Egenskaper du kanske själv eftersträvar och därför lockas av. Studien visar att vi lättare dras till personer med ett gott självförtroende eftersom vi tar för givet att det hänger ihop med goda personlighetsdrag och kvaliteter. Något som i narcissistens fall inte kunde vara mer missvisande.

Att ha i åtanke nästa gång du träffar någon som verkar lite för bra för att vara sann.

Källa: Psychology Today

Läs mer:

5 saker du aldrig ska säga till en narcissist

Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna

Är du en narcissist? Här finns svaret

Utvald läsning