Därför är det bättre att du säger upp dig än vantrivs på jobbet

Med tanke på hur stor del av vår vakna tid vi tillbringar på jobbet är det inte så förvånande att vår hälsa påverkas negativt när vi inte gillar vårt arbete. Nu visar en australiensisk studie att det är sämre för välmåendet att vantrivas på  jobbet än att vara arbetslös.

Det är forskare vid Australian National University som studerat personer som blev arbetslösa under finanskrisen. De kunde se att de som fick nya jobb mådde bättre eller sämre, beroende på hur bra jobben var.

Läs också: Vuxenmobbning: Därför uppstår mobbning på jobbet

– De som fick optimala jobb mådde bättre än de som fortsatte vara arbetslösa. Men de som fick sämre jobb än tidigare försämrade sin mentala hälsa jämfört med de som förblev arbetslösa, säger forskaren Peter Butterworth.

Läs även: 11 tips som underlättar när du vill byta karriär

Studien visade att hur lycklig en anställd är beror på jobbets psykosociala aspekter, såsom hur stor kontroll, frihet och variation arbetet innebär. Att ha ett dåligt jobb är med andra ord sämre för hälsan än att inte arbeta alls.

Ett dålig jobb definierades som att bland annat vara tråkigt och erbjuda dålig lön, låg flexibilitet och bristande jobbsäkerhet. Det kunde också handla om att arbetsuppgifterna låg under den anställdes kompetensnivå.

Läs också: Så löser ni stress på arbetsplatsen – 7 tips

Källor: Svd.se, BMJ.com, HarpersBazaar.com   Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Utvald läsning