Corona: Därför är narcissister ännu farligare nu

Alla av oss har nog påverkats av coronakrisen på något sätt. Även om man inte själv drabbats av viruset, så kanske ens arbetssituation påverkas, och inte minst finns en oro och ovisshet kring vad som kommer att hända framöver.

Många av oss jobbar hemifrån och är korttidspermitterade, barnen kanske pluggar hemifrån och både semestrar och andra event är inställda – och de flesta av oss följer myndigheternas råd om social distansering. Vi undviker folkmassor, kollektivtrafik och ställer in fester, och födelsedagsfiranden sker digitalt.

Och det här gör vi för att skydda oss själva, varandra och inte minst våra riskgrupper.

Men alla tänker inte likadant. Många av oss känner säkerligen den där personen som struntar i allt vad distansering heter. Som vill ses och ta ett glas vin i stan eller bjuder hem till 40-årsfest ändå. Som vägrar ställa in sin onödiga flygresa och nyser rakt ut på Ica.

Mycket möjligt en narcissist.

Tecken hos en narcissist

Psykoterapeuten och författaren Sean Grover skriver i Psychology Today att narcissister är extra farliga nu:

”Narcissister tänker aldrig på gruppen. De saknar empati, har en allsmäktig bild av sig själva, och tror gärna att de är undantagna sociala normer. Är det en överraskning då att de struntar i myndigheternas rekommendationer?”.

Narcissisten kan vara hur intelligent som helst – det empatiska spannet är fortfarande som ett barns, väldigt omoget som med stora svårigheter att sätta andras behov framför sina egna. Så att behöva ta ansvar för andra personers hälsa genom att förändra sina egna rutiner går helt emot narcissistens natur.

Risken blir att narcissisterna blir smittbärare som dels smittar andra innan de själva blir sjuka, dels struntar i att de får symtom och fortsätter röra sig ute bland folk trots att de är uppenbart sjuka. Att narcissister ofta är chefer och ledare gör också att de kan påverka hur andra människor rör sig och handlar under krisen.

Vi dras till narcissister

För trots narcissistens negativa drag dras vi ofta till dem. De kan vara roliga, charmiga och manipulativa – många kändisar, politiker och framgångsrika affärsmän visar tydliga narcissistiska drag. Men se upp för att ha dem FÖR nära dig – de kommer inte att finnas kvar när du behöver dem som mest.

Tror du att du umgås med en narcissist? Svara på de här fem frågorna:

  • Tömmer hen mig på energi och lämnar mig känslomässigt trött?
  • Är hen självupptagen och söker ständigt bekräftelse och uppmärksamhet?
  • Förvränger hen fakta för att mata sin storslagenhet?
  • Är hen besatt av sin självbild?
  • Är hen bara intresserade av dig för att hen vill ha något?

Är svaret ja på tre eller fler, är det troligtvis en narcissist du har att göra med – var försiktig! Narcissister kan ha en negativ effekt på din mentala hälsa, och i coronatider kan de vara rent av farliga.

Källa. Psychology Today  Foto: TT

Läs mer:

4 tecken på att du känner en smyg-narcissist

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

Fler rör sig ute i Stockholm – trots myndighetens varningar

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning