Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Coachen: Vägen från höstdepp till höstpepp!

26 okt, 2011 
Känns hösten som en lång transportsträcka till vårljuset? Ta del av livcoachens knep för att hitta vardagsglädjen!
Mörker och kyla påverkar oss alla, i vissa fall i sådan utsträckning att det leder till årstidsbunden depression. Livscoachen Karin Nordlander hjälper dig hitta ljuglimtarna i väntan på vårsolen!
Annons

 

Varje årstid har sin baksida. Vårdeppet kopplar sitt molokna grepp redan i februari och under sommarsemestern lurar relationsproblemen i vassen.  I takt med att  hösten tappar färg upplever också många att kroppen tappar lust och ork.

Men blir vi verkligen mer deppade under hösten jämfört med andra perioder på året?

– Ja det blir vi faktiskt, många av oss som bor här uppe i norr blir både tröttare och mer nedstämda under höst- och vinterhalvåret. De flesta får egentligen inte en depression i ordets medicinska bemärkelse, men omkring sju procent insjuknar i det som kallas årstidsbunden depression, förklarar Karin Nordlander, livscoach och personlig rådgivare.

Karin Nordlander menar att mörkret, eller bristen på ljus om man så vill, är en bidragande orsak till statistiken. Fenomenet årstidsbunden depression existerar nämligen knappt i länder närmare ekvatorn.

– Och att så många av oss blir tröttare på under den mörka årstiden är kanske inte heller så konstigt. Troligtvis hänger det ihop med att kroppen minskar sin produktion av hormonerna melatonin, som påverkar dygnsrytmen, och serotonin, som påverkar välbefinnandet. Det kan också ha att göra med att vi inte får så mycket D-vitamin som vi skulle behöva, fortsätter Karin och tillägger:

Annons

– Och tillvaron är ju så mycket enklare på sommaren! Vi behöver inte ägna tjugo minuter varje morgon åt att bylsa på ungarna vinteroveraller, vi behöver inte tillbringa ytterligare en kvart åt att skotta fram bilen och det är dessutom inte beckmörkt när vi åker till jobbet.

Missa inte Karin Nordlanders blogg på mabra.com! Just nu delar hon med sig av sitt bästa höstpepp – klicka här för att läsa mer!

BILD: Thinkstock

Annons