Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Carin da Silva: Jag är för gammal för att bry mig om vad folk tycker

29 jan, 2022 
Carin Da Silva skrattar
Från Let’s Dance till succé på Instagram. Carin da Silva visar upp livet precis som det är – ibland i smutsiga pyjamasbyxor, ibland stylad från topp till tå. Vi, liksom hundratusentals följare, gillar henne i samtliga outfits!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Dansdrottning, programledare, poddare och inte minst instagramprofil. Under Coronapandemin hände det nämligen något med Carin da Silvas Instagram. Videos med dråpliga vardagsituationer och roliga sketcher började dyka upp i hennes flöden. På några veckor fördubblades följarantalet, från 50 000 till 100 000.

– Då förstod jag ju att jag var något på spåren. Det var som att folk fick upp ögonen och bara: ”Va!? Carin är ju faktiskt lite rolig”, säger Carin på länk från Bryssel.

Fick äntligen utlopp för humorn

För många kom Carins humoristiska sida som en överraskning. Men knappast för dem som känner Carin. Hon har alltid varit en person med nära till skratt och är ”rapp i käften” som hon själv sammanfattar det. Och där och då, instängd i hemmet i Bryssel med alla jobb och uppdrag avbokade, fanns plötsligt tiden och utrymmet att få utlopp för humorn.

Annons

Något år tidigare hade Carin tagit kontakt med Vivi Wallin på Instagram.

– Jag kände inte henne överhuvudtaget utan bara: ”Hej, jag ska starta en podd, skulle du vilja vara med i den?”

Då hade hon inte kunnat drömma om att de två ett par år senare skulle befinna sig på en egen poddturné för utsålda hus. Tricket i livet, menar Carin, är att ”våga köra på”.

– Hade jag börjat fundera och tveka hade det förmodligen aldrig blivit något vare sig med podden eller humorsatsningen. Jag har alltid bara kört mitt race.

Alla kan känna igen sig

Det är inte svårt att förstå genomslaget. I Carins sketcher, filmade hemma i vardagsrummet, är hon bjussig, rolig och äkta. Alla kan känna igen sig i hennes vardag med barn, hundar och disk.

Även hennes och Vivis podcast Våra sanningar bjuder på avskalade sanningar med glimten i ögat. Med humorn som verktyg tar sig Carin och Vivi an alla typer av ämnen. Är man för allvarlig hela tiden orkar folk inte lyssna, tror Carin.

Annons

– Visst, man kanske inte skojar om psykisk ohälsa och missfall men vi använder oss mycket av humor. Vi varvar allvar med humor.

2017 skrev hon även historia som den första osminkade kvinnan att pryda omslaget på ett modemagasin, Amelia. Det var inte så märkvärdigt om man frågar Carin själv.

– 99,9% av Sveriges befolkning blir inte sminkade av en professionell make up artist varje morgon. Tro inte att jag sminkar mig varje dag till ­vardags.

Förvånad över kroppshetsen som kom med mammarollen

Hon kommer tillbaka till det. Vikten att visa sig utan filter och skal. För Carin är det självklart att vara och stå för den hon är – på ­riktigt.

– Jag har kommit till den punkten att jag är för gammal för att bry mig vad folk tycker. Livet är för kort för att bry sig så mycket hela tiden! Varför ska man hålla på!?

Därmed inte sagt att hon inte bryr sig om sitt utseende. Tvärtom så älskar hon att klä upp och sminka sig mellan varven.

Annons

– Jag tycker det är viktigt att visa mitt rätta jag, men det betyder inte att jag inte tycket det är kul att fixa mig. Jag vill såklart också vara fin men jag har inga problem att visa mig osminkad i smutsiga pyjamasbyxor. Man kan vara både och.

Framgångarna till trots, det viktigaste i livet är familjen, bestående av maken Niklas, sönerna Theo och Max och de två hundarna. Det undgår nog ingen som följer Carin. Att bli mamma var något hon alltid drömt om. Vad hon däremot inte hade räknat med var kroppshetsen som kom med mammarollen. Inte hennes egen utan omgivningens.

– I början påverkade det mig jättemycket. Folk hade sett mig dansa runt i magrutor på teve, då dansade jag åtta timmar om dagen. Jag tyckte inte det var konstigt att kroppen förändrades efter två graviditeter, men det verkade andra tycka.

Carin utbrister:

– Det är så sjukt att ens kommentera en annan människas kropp! Jag fick frågan om jag var gravid igen när Max, min yngste son, var nio månader. Visst, jag skulle kunna gå ner i vikt, vilket jag inte kommer orka göra för att jag tycker om mat alldeles för mycket, haha, så då köper jag i så fall hellre en storlek större på jeansen. Tro fan att kroppen inte ser ut som när man var 21, det vore jättemärkligt. Jag har kommit till den insikten och acceptansen. Det är väldigt skönt.

Nyfiken på hur du kan ta hand om dig själv mer? Läs mer om self care här!

Annons