Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Blandar du alltid ihop barnens namn? Här är anledningen!

30 mar, 2017 
Blanda ihop namn.
Blandar din mamma alltid ihop dig och dina syskon när hon ska ropa på dig? Det är inte ett tecken på virrighet, visar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du syskon har du säkert blivit kallad på med deras namn några gånger av dina föräldrar – eller har de till och med använt hundens? Och vid släktträffar kan det bli lätt rörigt när den som pratar inte kan hålla ordning på namnen på släktingarna.

Hur kommer det sig att man så ofta blandar ihop namnen på de som trots allt står en närmast? Det ville ett gäng forskare vid Duke University i USA ta reda på.

Genom att fråga 1700 personer om de någon gång kallat någon vid fel namn eller själva kallats felaktigt, och sedan ta reda på vem de pratade med och vems felaktiga namn som användes, kunde man dra vissa slutsatser.

 

Placerar människor i fack

Det visade sig att de som blivit kallade fel namn oftast blivit det av sina föräldrar (oftast mammor), och att det vanligtvis var syskonens namn som använts.

Anledningen, menar forskarna, är att vi samlar information om människor i fack i huvudet – vi har kollegor i ett fack, familj i ett och nära vänner i ett och så vidare. Inom facken skapar vi som kartor eller mind maps som visar hur personerna hänger ihop, och när vi börjar tänka på en så väcks även information om andra i samma fack till liv – och därför är det så lätt att säga fel namn.

Annons

Så här förklarar Quartz vad som händer i hjärnan:

”I en så kallad minneskarta associerar en mamma sitt barn med dess syskon.

När hon ska minnas namnet på sin son, är det mycket troligt att hon oavsiktligt väljer dotterns namn, snarare än en kollega eftersom hon har mer liknande relation till sin son med sin dotter än kollegan.

Med andra ord, betyder det att din mamma älskar er båda när hon nämner ditt syskons namn när hon ska säga ditt, eftersom hon associerar er med varandra.”

Inte dåligt minne

Det handlar alltså inte alls om dåligt minne eller tecken på ålderdom.

En annan intressant sak forskarna hittade var att i ”familjefacket” i hjärnan fanns även ofta hunden med, om en sådan fanns i familjen. Alltså är det inte ovanligt att föräldrar även blandad ihop barnens namn med hundens!

Detta gällde dock bara hundar – inte katter, hästar eller andra husdjur.

Hur som helst är faktumet att dina föräldrar blandar ihop dig med ditt syskon när det kommer till namn bara ett tecken på att ni båda är älskade – så ta inte illa upp!

Källa: Quartz/NCBI   Foto: Thinkstock

Läs mer:

Så blir du bättre på att komma ihåg namn!

Kan ditt ansikte avslöja vad du heter?

Här är de populäraste namnen 2016

Annons