Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen om varför barn plågar djur

11 aug, 2022 
pojke och hund leker
En lek som går överstyr eller brist på empati. De uppmärksammade fallen av djurplågeri bland barn kan ha flera orsaker menar psykologen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
VIDEO: Så hjälper du ditt husdjur att ha det svalt och skönt i sommarvärmenBrand logo
VIDEO: Så hjälper du ditt husdjur att ha det svalt och skönt i sommarvärmen

De senaste dagarna har media rapporterat om upprepade fall där barn och ungdomar plågar smådjur i naturen. Det handlar om kaninungar och igelkottar men även andra vilda djur. I ett nyhetsinslag på TV4 berättar psykologen Martin Forster om vad som kan tänkas ligga bakom beteendet.

"Lekar som går överstyr"

Oftast handlar det om tillfällen där barn triggar varandra, i mer ovanliga fall är det fråga om barn som har svårt att känna och uttrycka empati.

— Det kan bero på lekar som går överstyr. Att det är barn som aldrig skulle göra det när de är själva men att det blir en gruppdynamik som gör att man dras med. Men det kans förstås även handla om enskilda barn som har problem med aggressivitet och har problem att känna empati med djur och andra människor, säger Martin Forster i inslaget.

Annons
kaninunge
I de uppmärksammade fallen handlar det om barn som plågat vilda smådjur som kaniner och igelkottar.

Psykologen Camilla Bernström är inne på samma spår, men hon lyfter även en anan aspekt: mognad.

— Empati är ju en av många förmågor som barn lär sig utveckla under barndomen. Ett litet barn kanske inte förstår att djur kan känna smärta precis som vi människor. Mindre tjuvnyp på familjens hund skulle jag inte kalla för empatibrist, men det är viktigt att visa och förklara hur man ska behandla djur.

Det här kan du göra som förälder

Naturligtvis är det av största vikt att följa upp beteendet hos barn som utför den här typen av handlingar.

Annons

— Man måste först ta reda på vad barnet tänker och känner om det här. Om det är så att barnet inte riktigt har förstått vad de har gjort och hur det påverkar djuret. Hjälper inte det behöver man vara mer närvarande, sätta gränser och lotsa det när barnet visar de här tendenserna, säger Martin Forster till TV4

Källa: TV4

Foto: TT

SE OCKSÅ: 6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åtBrand logo
SE OCKSÅ: 6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åt
Annons