Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Babben Larsson om dåliga självkänslan: "Måste lära mig bekräfta mig själv"

02 mar, 2020 
Babben Larsson i Efter tio.
Babben Larsson jobbade sig rakt in i väggen på 90-talet, men idag har hon lärt sig att hushålla med energin. I Efter tio berättar hon om vilka varningssignaler hon alltid är uppmärksam på, och ger sitt bästa tips för alla med dålig självkänsla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Barbro ”Babben” Larsson, 63, är en av Sveriges mest älskade komiker och artister, känd bland annat för sin breda gotländka. Hon har skrivit böcker och vunnit priser som Karamelodiktstipendiet och utsetts till Sveriges roligaste kvinna – flera gånger.

Men vägen till toppen är sällan spikrak, och som kvinna i en mansdominerad bransch har Babben fått kämpa lite mer, lite hårdare än många av sina kollegor. Och i slutet av 1990-talet brände hon ut sig, eller ”brände vid sig” som hon själv valde att kalla det i en intervju med Svenska Dagbladet 2004.

– Är man utbränd orkar man ingenting och det gjorde jag, sa hon då.

Idag är hon mer försiktig med sig själv och sin energi. Det berättar hon om i ett inslag hos Malou von Sivers i Efter Tio nyligen:

– Jag springer inte på alla bollar, jag vet att min energi kan ta slut, det gjorde jag inte innan. Jag har väldigt mycket energi och kan jobba otroligt mycket, säger hon.

Annons

Starkt bekräftelsebehov

Hon berättar att hon idag kan se varningstecknen på att hon jobbat för hårt, på ett sätt hon inte kunde innan.

– Mina varningstecken är att ingenting är roligt längre – för mitt jobb är kul. När ingenting är kul, när jag inte ser fram emot nånting, och när jag är avtrubbad i känslorna. Jag blir inte glad, jag blir inte arg, jag blir inte stressad. Jag är bara likgiltig. Då vet jag att det är något fel, för jag har annars ganska lätt till mina känslor och är en ganska sensitiv person, så när jag blir avstängd då vet jag att jag verkligen måste vila upp mig.

Då rensar hon kalendern från allt hon inte absolut måste göra, och lämnar bara sånt som är bokat. Vanligtvis tar det bara ett par dagar innan hon mår bättre igen.

– Om jag inte pushar mig själv då, utan bara rensar schemat och vilar, går till gymmet och tränar, går ut och går, läser en bra bok, då går det bra, säger Babben som sin stresshantering. Innan hade hon bara kört på.

Annons

Komikern berättar också att en av hennes starkaste drivkrafter alltid varit hennes stora bekräftelsebehov.

– Men den får inte bli så stark att jag är beredd att dö för den. Det är inte okej. Jag måste lära mig att bekräfta mig själv, och hitta människor i min närhet som bekräftar mig. Det är det viktigaste, säger hon.

Hon berättar att hon varit tvungen att rensa sitt umgänge från energitjuvar, att hon inte bara kan omge sig med människor som tar och tar utan också måste ha människor som ger energi. Samtidigt tror hon sig vara bra på att själv bekräfta och ge energi till andra. Hon har till exempel brunnit för att hjälpa och stöttat andra kvinnor som velat satsa på stand up.

Dålig självkänsla – bra självförtroende

Om vad det är hos hennes som gör att hon vågar gå upp på scenen igen efter ett dåligt gig säger hon:

– Jag har inte haft så bra självkänsla, men rätt bra självförtroende. Om jag tror att ”det här kommer jag klara upp” eller det här måste jag få gjort, då gör jag det också. Jag fattar hur jag ska göra, går igenom allt som hänt i huvudet och sen på det igen.

Annons

Självkänslan har blivit bättre, delvis tack vare att hon stressade sönder sig på 90-talet – något som det tog henne fyra år att komma tillbaka från.

– Det vara jag tvungen att ta tag i när jag brände ut mig. Jag hade det här enorma bekräftelsebehovet, samtidigt som jag inte tyckte att jag dög som jag var. Så jag jobbade och jobbade och höll mig flytande tack vare det, men sjönk direkt när jag inte presterade, förklarar hon.

Att komma åt självkänslan är betydligt svårare än självförtroendet, menar hon. Men om hon ska ge ett tips till andra därute som kämpar så är det detta:

– Affirmera! Titta dig själv i spegeln, och säg ”Jag duger som jag är, jag är okej, jag gör alltid mitt bästa”. Det känns skitlöjligt i början, men det hjälpte!

Se hela klippet från Efter tio här:

Källa: Tv4, Svd   Foto: TT

Läs mer:

Karin Adelsköld om tankeknepen som hjälpt efter utbrändheten

Nanne Grönvall om allvarliga utmattningen: Kommer aldrig bli hundra igen

Peter yogade sig frisk: Utbrändheten var ett jävla mörker

Annons