Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Artisten Lova om sin ADD: ”Jag blev överlycklig när jag fick beskedet”

07 okt, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Artisten Lova tittar in i kameran.
Artisten Lova Alvilde Sönnerbo beskriver sig själv som en person som lever efter ”duktiga flickan”-syndromet. Här berättar hon om sin ADD och ångest – och hur hon gör för att må bättre.
Annons
Artisten Lova Alvilde Sönnerbo om sin ADDBrand logo
Artisten Lova Alvilde Sönnerbo om sin ADD

Lovas karriär startade redan 2012 och efter det har hon släppt två EP och i år debutalbumet Grown-ish.

Hennes texter är kända för att beröra och inspirera unga kvinnor. Men att vara den perfekta flickan är något som har följt med henne sedan hon var liten.

– Om man ska tänka händelsemässigt så har det varit en fantastisk uppväxt, jag har en fantastisk familj. Men ändå har jag fightats med en massa frågeställningar, känslor och ångest. Jag har känt ’varför känner jag de här grejerna’? Jag borde må så himla bra eftersom allt runt omkring mig verkligen är fantastiskt, berättar Lova.

Albumet Grown-ish handlar om att växa upp, om att stå med den ena foten i tonåren och det andra i vuxenlivet, något Lova själv har genomgått de senaste åren.

Annons

– Låten Own worst enemy är verkligen en låt som beskriver mitt liv och mig själv otroligt, otroligt bra. Min favorit-line är ”I'm going crazy cus’ I never go crazy” för att det verkligen är något som beskriver hur jag levt hela mitt liv i princip. Att jag har varit en väldigt rädd person, rädd att göra fel, lever väldigt mycket efter ”duktig flicka-syndromet”. Hela albumet var mycket ett terapialbum för mig och jag skrev det under en period där jag gick in i vuxenlivet.

Omfamnade diagnosen ADD med glädje

I slutet av högstadiet fick Lova reda på att hon hade dyslexi och ADD, något hon själv känt av sen tidig ålder.

– Jag blev överlycklig när jag fick det beskedet, för att det var ju någonting jag känt under hela min uppväxt och hela min skolgång. Främst att jag kände att någonting slog lite fel ibland. Jag kunde inte ta till mig någonting. Allt gick otroligt mycket långsammare för mig än för andra.

Annons

Hon fortsätter:

– Jag kände mig väldigt dum. Så för mig var det också en skön bekräftelse att få. Att jag inte är dum, utan att det faktiskt fanns en logisk förklaring till varför det är så och efter det började jag gå massa kurser om ADD. Jag fick lära mig vad det är och hur allting fungerar i hjärnan, om dopamin och förklaringen till varför jag kan zooma in så mycket på en grej som musiken och ge det hela min tid, liv och kärlek.

Hon berättar att hon ofta är självkritisk och övertänker saker men hon rekommenderar alla att prata om sina känslor.

– Bästa sättet är ju såklart att prata om det och man får väl bara hitta rätt person att göra det med. Det behöver inte vara ens närmsta vänner, kurator eller en terapeut. Man får hitta den personen man känner sig trygg med och litar på. Och bara börja med att vara ärlig mot sig själv och skriva ner allting som du inte är redo att berätta öppet för andra, bara för att få ner det.

Lova berättar att hon har upplevt ångest i olika skepnader.

Lova står på ett ben och tittar bort.
Lovas album handlar om att ha ena foten i vuxenlivet och andra i tonårslivet.

– Jag skulle säga att ångest är någonting otroligt vanligt och väldigt vardagligt idag. Jag tror att det liksom nog finns i varenda persons liv på ett eller annat sätt. Det är skit stundvis och ibland kan det verkligen ta sönder en helt och hållet.

Annons

Vad gör du när du känner att ångesten börjar krypa fram?

– Jag tror det är väldigt lätt att man jagar upp sig själv, för det är en otroligt obehaglig känsla och en ”out-of-body experience” på något sätt. Försök se det lite för vad det är. Det är inte farligt, du kommer inte svimma, det kommer gå över. Låt det ske och känn alla känslor, gråt, var arg, eller vad det än kan vara. Och sen så fort det kanske lägger sig lite, kan man likasom bara ”okej det var inte så farligt, det gick över”. Jag kommer alltid gå tillbaka till att prata om det för jag tycker det är det bästa.

Hon fortsätter:

– Ta en stund för dig själv och tänk inte på någonting, utan var bara där, närvarande och få en paus från allting runtomkring. Att vara ute och springa är ju en gratis terapi men det är ju tråkigt också. Man ska ändå vara ärlig, skrattar Lova.

Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsanBrand logo
Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsan
Annons