Är du ett geni på att läsa av dina vänners känslor?

28 mar, 2017 
https://image.mabra.com/elle-thowewl-205x130.jpg.jpg?imageId=6446483&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Thowe Wagner Larsson
Tror du att du är en van människokännare som vet vad en person känner genom att enbart titta in i hens ögon? Troligtvis har du fel. (Åtminstone hälften av gångerna.)
Annons

I en studie gjord på uppdrag av Unibet lät man 2000 personer se 10 bilder på ett par ögon. Till varje ögonpar fick man välja ett av fyra svarsalternativ för vilken känsla personen hade. I genomsnitt hade personerna endast 4.9 rätt av 10 möjliga.

Hur duktig man är på att läsa av andra människors känslor är dock inte kopplat till kön. Kvinnorna hade i genomsnitt 5.0 rätt medan männen fick 4.8 rätta svar. Däremot kunde man se att män och kvinnor är duktiga på att läsa av olika typer av känslor. Männen är bättre på att läsa av begär, intresse och fientlighet. Kvinnor å andra sidan är bättre på att läsa av när någon är i en sårbar position som chock och rädsla.

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

I takt med att vi blir äldre och träffar fler människor blir vi också bättre på att läsa av våra medmänniskors känslor. När vi är mellan 55–64 år är vi som bäst på att läsa av känslor men i takt med att vi börjar närma oss pensionsåldern sjunker förmågan.

Annons

Den svåraste känslan att identifiera är när någon är sympatisk, skyldig och fientlig. Däremot var det lätt att identifiera känslor som chock, rädsla och intresse.

Vill du göra testet själv? Här kan du ta reda på hur duktig du är på att läsa av någons ögon.

 

Att läsa skönlitteratur gör dig mer moralisk

Läs också: Att läsa skönlitteratur gör dig mer moralisk
Annons