Är du en scanner? Allt om nya karaktären!

Är du en scanner-personlighet?

Förr kallades vi lite nedlåtande för hoppjerkor, vi som aldrig lyckas besluta oss sådär vuxet och en gång för alla att ”det här ska jag göra” eller ”det här ska jag jobba med”. Men nu har den amerikanska författaren och livscoachen Barbara Sher myntat begreppet scanner, och det är absolut ingen diagnos vi pratar om här utan en personlighetstyp.

Som scanner djupdyker man helst inte i ett enda ämne. I stället sveper man snabbt över allt som syns bort mot horisonten, ivrig att utforska det som fångar ens intresse. Man ser på livet som ett gigantiskt buffébord fullt med godsaker. Och kontentan är att du inte ska ändra på dig, eller ens försöka.

– Se dina styrkor, du är en enormt mångsidig personlighet som har kapacitet att göra väldigt många olika saker. Du får ofta uppleva mycket mer än andra. Och om du lär dig förstå dig själv kan du faktiskt göra nästan allt du vill, menar Barbara Sher.

Det som tydligast kännetecknar en scanner är att man är intensivt nyfiken på en mängd olika områden, som inte är ett dugg relaterade till varandra.

Ta lite av allt på buffén

I boken Refuse to choose ger Barbara Sher tips om hur man som scanner bäst tar vara på sina styrkor. Lösningen är att ta lite av allt på buffébordet.

– Scanners älskar att lära sig nya saker. De läser, skriver, planerar, designar, skapar, löser problem och uppfinner saker. De hoppar från det ena intresset till det andra, ibland blir följden oavslutade projekt, stress och frustration. Vi lever nämligen i ett samhälle som hyllar spetsexpertis, och det kan vara svårt att förstå en scanners beteende. De kan uppfattas som lata, självupptagna eller oambitiösa. Men ingenting kunde vara längre ifrån sanningen.

Barbara tar ett bi som jämförelse. Det flyger från blomma till blomma och ingen skulle anklaga det för att vara ofokuserat eller tröttna för fort.

– När biet lämnar en blomma är det för att det är klart med just den. Biet brinner inte passionerat för en enskild blomma, utan för själva insamlandet av pollen.

Fundera på när du varit djupt engagerad i något, men senare tappat intresset. Troligen kommer du fram till att du kände dig klar. Du kanske hade stillat din nyfikenhet, testat färdigt, utmanat dig själv och lyckats eller hjälpt någon annan. Oavsett vilket så är det rätt av dig att sluta när du känner dig färdig. Knepet är att strunta i vad alla andra säger och tycker, och att tillåta sig att vara den man är.

Var snäll mot din inre scanner

Det är lätt att fastna i en massa negativa påståenden om sig själv, när man inte beter sig riktigt som man lärt sig att man ska. Lär om: Se dina egenskaper som de styrkor de är så kan du använda dem på rätt sätt.

Här är Barbara Shers bästa tips:

Dilemma 1: Jag vill så mycket, vet knappt var jag ska börja …

Lösning: Skaffa en idébok. Dina idéer är värdefulla, även om det inte blir något av alla. Idéboken, som ska vara full av blanka blad, blir din egen version av Da Vincis vilda anteckningsböcker. Skriv, skissa, teckna, klistra in bilder. Skriv en lista över allt du är intresserad av och vill göra. Det brukar ofta kännas som mer än det egentligen är, och du får översikt och kan sätta upp mål.

Dilemma 2: Jag kommer aldrig att åstadkomma något ordentligt…

Lösning: Skriv en lista över allt du gjort hittills i ditt liv, då kommer du att se hur mycket du faktiskt gjort. Tiden somliga lägger på en sak lägger du på fem saker. Ändå åstadkommer du precis lika mycket.

Dilemma 3: Jag vågar inte satsa fullt ut på bara en sak…

Lösning: Gör allt! Samtidigt eller växelvis, beroende på hur din situation ser ut. Att ägna dig åt allt som intresserar dig är din rättighet som scanner. Allt måste heller inte vara en karriär. Och det du lever på behöver inte nödvändigtvis vara det du lever för.

Dilemma 4: Jag slutför ingenting…

Lösning: Scanners avslutar inte projekt på samma sätt som andra. Du är färdig med något när du inte längre får ut det du vill av det. Må inte dåligt över det, utan samla ihop allt du åstadkommit hittills, paketera det prydligt och lägg undan det. Du eller någon annan kan återuppta det när som helst.

Dilemma 5: Jag hinner inte med allt jag vill göra…

Lösning: Hitta ett scanner-vänligt jobb, som inte slukar all din tid. Gärna med en förstående chef som uppskattar dina många användningsområden.

AV: Louise Stigell BILD: IBL

Utvald läsning