Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Annika Strandhäll om sambons död: Tog sitt liv

07 feb, 2020 
Annika Strandhäll i Skavlan
Annika Strandhäll väljer nu att för första gången prata om sambons död. "Han tog sitt liv, väldigt chockartat och svårt", säger hon.
Annons

I augusti förra året kom beskedet att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll skulle ta en paus från politiken på grund av ett dödsfall inom familjen. Senare kom beskedet att det var hennes sambo, Thomas Wolf, som hade dött.

Pratar om sambons död i Skavlan

Fram tills nu har Annika Strandhäll inte kommenterat sambons död – men ikväll medverkar hon i Skavlan i SVT och pratar om det som hänt.

Bland annat berättar hon att sambon tog sitt liv.

– Thomas tog sitt liv, väldigt chockartat och svårt. Jag har ju själv under ett antal år som minister ansvarat för frågor som handlar om psykisk ohälsa och självmord. Vet inte hur många gånger jag pratat om att bryta stigmatiseringen kring psykisk ohälsa, säger hon i Skavlan.

Blev påverkad av Ari Behns död

Annika Strandhäll berättar om en av anledningarna till att hon nu väljer att prata öppet om att sambon tog sitt liv.

– Vi i familjen blev väldigt påverkade av Ari Behns död och det mod hans familj, och inte minst döttrarna, visade kort efter hans död, hans äldsta dotter höll ett tal på begravningen.

Annons

Ari Behn var tidigare gift med den norska kronprinsessan Märta Louise och tog sitt liv den 25 december 2019.

Annika Strandhäll om sorgen

För Expressen berättar Annika Strandhäll om saknaden efter sambon.

– Tiden stannar upp på något sätt och det blir en komplex sorg. Det handlar så klart dels om saknad efter den person jag delat livet med i 19 år men också en känsla av att bli lämnad kvar, och att barnen blir lämnade kvar utan sin pappa. Så komplex är rätt ord att beskriva sorgen.

Hon berättar att ytterligare en anledning till att hon väljer att prata om sambons död är för att slippa spekulationer.

Hit kan du vända dig vid självmordstankar

Det är viktigt att ta självmordstankar på allvar. Hit kan du vända dig för stöd och råd:

Självmordslinjen

Självmordslinjen är tillgänglig via chatt och på telefon 90 101. Den är till för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Läs även mer på mind.se.

Annons

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och ungdomar upp till 25 år. Chatten och information om öppettider hittar du på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Är till för dig som behöver mänskligt stöd på natten och nås på 08-702 16 80. Mer information om öppettider finns på jourhavande-medmanniska.se.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Mer information finns på Svenska kyrkans webbplats.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Nås på telefonnummer 116 111. Mer info på bris.se.

Källa: Mind

Foto: SVT

Läs mer:

Psykisk ohälsa – så mår vi i Sverige

Deprimerad eller ledsen – lär dig förstå den viktiga skillnaden

16 frågor om depression – så tar du dig upp ur mörkret

Annons