Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Anders Hansen: De flesta har fel om narcissister

05 mar, 2024 
Känner du igen bilden av narcissister som självgoda personer som älskar sig själva?
Det är ofta helt fel, enligt psykiatrikern Anders Hansen.
– Narcissism drivs snarare av att man tycker att man är fullständigt värdelös, till och med hatar sig själv, säger han till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är inte ovanligt att människor har vissa narcissistiska personlighetsdrag och det brukar sägas att ett viss mått av narcissism behövs för att att bygga en god självkänsla. Men bara en procent av befolkningen har en fullt utvecklad narcissistisk personlighetsstörning och då handlar det bland annat om ett starkt behov av att vara perfekt och att bli beundrad. Men långt ifrån alla narcissister har en stark självbild.

– Det finns såna individer, men de är undantag. De flesta narcissister drivs av en skör självbild, till och med hat mot sig själva, och starka tomhetskänslor, säger Anders Hansen som är aktuell med SVT-serien "Din personlighet". I det tredje avsnittet som sänds i dag utforskar han den mörka delen av vår personlighet – och där hittar vi både narcissister och psykopater.

Anders Hansen: Det är plågsamt att vara narcissistBrand logo
Anders Hansen: Det är plågsamt att vara narcissist

Därför agerar narcissister så starkt på kritik

Anders Hansen förklarar att många narcissister beskriver att de antingen ser sig som helt perfekta eller helt värdelösa. Det finns inget mellanting. Och därför agerar en narcissist extremt starkt om någon ifrågasätter personens självbild.

Annons

– Allt som inte innebär att de är perfekta betyder att de är fullständigt värdelösa. Det är ofta väldigt plågsamt att vara narcissist, säger Anders Hansen.

Men det finns hjälp att få. MåBra har tidigare träffat narcissisten “Helene” som berättar om sitt liv och om den nya terapiform som hon testar vid Psykiatri Sydväst i Stockholm. I “Min personlighet” träffar Anders Hansen en anonym kvinnlig deltagare med diagnosen NPS (narcissistiskt personlighetssyndrom).

– Hon berättade på ett väldigt insiktsfullt sätt om behovet av att hela tiden vara perfekt och det starka självhat som följde när hon inte kände att hon var det, säger Hansen.

5 utmärkande drag för en narcissist

  1. Det är viktigare för narcissisten att bli beundrad än vad det är för andra.
  2. När det går bra är narcissisten euforisk, inspirerande, charmerande och stark. Agerar aggressivt och kritiskt vid motgångar, ser inte sitt ansvar och drar sig undan.
  3. Har svårt att respektera andras gränser.
  4. Vid motgångar tappar ofta moral och etik i betydelse. Det viktigaste är att narcissisten slipper att skämmas
  5. Ställer höga krav på sig själv och även på andra.
  6. Upptagen av att lyckas och alltid vara bäst. Tävlar om det mesta.

Obs! Hur mycket man har av dessa drag kan skilja sig mellan olika personer med narcissism.

Foto: SVT, Shutterstock/TT

Annons