Älskar du skräckfilmer? Det här säger det om din personlighet!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Skräckfilm är något av en vattendelare. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Med Halloween runt hörnet så kan man tänka sig att konsumtionen av rysare ökar – men vad påverkar egentligen om en uppskattar genren eller inte?

Upplever stress annorlunda

Människor som dras till spänning kan lockas av läskiga filmer för att de tolkar kroppens stressreaktioner positivt, menar sociologen och författaren Margee Kerr som forskar på ämnet.

– För dessa personer kan det jämföras med känslan man kan få efter att ha genomfört ett intensivt yogapass eller liknande. En känsla av att något upptar kroppens hela uppmärksamhet, vilket kan verka meditativt, säger Kerr.

En bra skräckfilm kommer nämligen öka pulsen och ta av kroppens energidepåer.

– Detta kan för andra personer upplevas obehagligt, då känslan av att inte ha kontroll över situationen kan liknas vid en slags panikattack, fortsätter hon.

Hatar skräck? Du kan vara HSP

En högkänslig person, eller HSP (highly sensitive person), tar in extra mycket intryck från sin omgivning. Detta är inte en funktionsnedsättning utan ett personlighetsdrag, och normalt är HSP-personer mer empatiska än andra människor. Detta kan leda till att de får mer intensiva reaktioner på våld och skrämmande innehåll, menar forskare inom HSP-fältet.

Barn och skräckfilmer

Människor som blivit exponerade för rädsla för tidigt kan ha svårt att uppskatta det på senare år, menar Margee Kerr också.

– Om ett barn får se skräckfilm för tidigt, då de ännu inte kan skilja på vad som är riktigt och inte, kan det ge effekten att de avvisar hela genren som vuxen, förtydligar hon. Detta gäller även om man är med om annat som på riktigt skrämmer barnet.

Däremot är det skillnad om barnet får uppleva läskigt innehåll på en lämplig och rolig nivå. Det gör snarare så att individen upplever läskiga saker som spännande senare i livet, menar hon.

Skräckfilmer får oss att bonda

En hel del människor gillar skräck när de tittar på de ihop med andra. En pulshöjande film kan nämligen göra att man kommer närmare varandra, visar studier.

– Vi vet att banden som skapas när vi är under en pressad situation ofta blir mer intensiva, speciellt om man är med folk man redan tycker om, förklarar Kerr.

Detta innebär att när vi utsätts för något läskigt med nära och kära så ger det troligtvis extra minnesvärda stunder.

Så överväg att välja en skräckis nästa gång – det är ju ändå Halloween!

Källor: Huffpost, Psycnet   Foto: TT

Läs mer:

Tycker du om skräckfilmer? Här är 3 möjliga anledningar

Filmquiz: Minns du de svenska klassikerna?

Topp 10: Mest sedda filmerna och serierna på Netflix just nu

Mer innehåll från MåBra
Dela på: