Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

3 sätt att åldras hälsosamt – som Dagny Carlsson, 108, lever efter

20 maj, 2020 
aldras halsosamt dagny carlsson
Om vi ska leva länge så vill vi ju leva ett härligt och hälsosamt liv också – här är tre sätt att säkra det, som bloggerskan Dagny Carlsson också lever efter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om vi följer prognosen så kommer vi att bli allt äldre ju längre tiden går. Och om vi då ska leva väldigt långa liv så gäller det förstås att leva dem bra, att göra det bästa av dem. Det har inte minst bloggaren Dagny Carlsson, 108 år, tagit fasta på.

Det finns förstås många livsråd man kan följa men Psychology Today tar upp tre sätt att leva på, som gör att vi åldras hälsosamt medan vi känner oss glada och nöjda. De tre sätten att leva på är beroende av varandra, det räcker alltså inte att efter bara ett av dem. Och självklart gäller de här tidigare i livet också om vi vill leva gott – inte bara när vi blir gamla.

1 Bejaka din ungdom hela livet

Du har säkert hört uttrycket ”du är bara så ung som du känner dig”. Det är kanske inte hela sanningen men det ligger något i det. Det handlar inte om att försöka se ung ut, utan det handlar om att ta hand om sig själv så att kroppen, knoppen och immunförsvaret håller sig i form.

Annons

Det kan handla om att träna, att äta bra mat, att inte stressa, att sova gott att vårda sina nära och viktiga relationer, med mera. Det hjälper oss att hålla oss i form och hålla oss starka längre.

Dagny Carlsson: Man får inte gamla till sig

Bloggaren Dagny Carlsson, 108 år, som startade sin blogg när hon var hundra år har anammat det här. Flera gånger har hon sagt att det gäller att hålla igång kroppen och aktivera sig, samt att ”man får inte gamla till sig” och ”man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt”, vilket är ungefär vad det här handlar om – att hålla igång och hänga med.

2 Var produktiv hela livet

Att vara produktiv handlar om att ha mål att jobba efter och att ständigt känna att man har ett meningsfullt liv. Det kan handla om att bidra till samhället genom att arbeta, att hjälpa till med barnbarn, att jobba med välgörenhet eller att bara vara viktig för någon annan.

Genom att hålla sig aktiv håller man också igång. När man blir äldre kommer det att bli viktigt att kunna acceptera att man inte kan göra allt som man har gjort tidigare, men att då inte ge upp – utan att anpassa vad man gör till sin förmåga just för dagen. Vilket leder oss till punkt tre.

Annons

Dagny Carlsson håller igång – 108 år gammal

Dagny Carlssons generella livsråd handlar egentligen om att aldrig acceptera den förväntan man har på sig som äldre – att gamla personer bara ska sätta sig ner och acceptera att man inte klarar av saker längre. Dagny tycker istället att man ska kämpa på så gott man kan och ha roligt under tiden.

3 Åldras medvetet och anpassa dig

Att trots att man kanske tappar en del styrka, rörlighet, tempo och hälsoproblem till och från medvetet anpassar sig till det är den tredje punkten för ett hälsosamt åldrande. Det handlar om att använda kreativitet och inre styrka för att gå vidare ändå – att rikta sin uppmärksamhet på det som är viktigt framåt.

Justeringarna man kan behöva göra kan till exempel handla om att byta en träningsform mot en annan och att bidra mer socialt än att hjälpa till med saker rent praktiskt. Sen gäller det att se och uppskatta de små sakerna i livet och att välja en bra inställning till det som händer omkring sig.

Annons

Dagny Carlsson: Jag lever idag

Även Dagny Carlsson har haft sina svackor, när hon förlorade sin man efter 60 års äktenskap kände hon sig ensam och nedslagen och tappade livslusten. Men efter ett tag började hon tänka framåt, tog kontakt med sina vänner och började göra saker både med andra och ensam. Idag uppskattar hon varje dag, och försöker uppskatta varje stund.

– Jag tänker inte på morgondagen. Jag vet ju satt det tar slut, men varför ska jag mana fram det? Nej, jag lever idag, säger hon till Svt.

Källor: Psychology Today, Svt, Dagny Carlssons blogg Foto: TT

LÄS MER:

Går du snabbt? Då åldras du långsammare

5 gånger vi älskat Dagny Carlssons frispråkighet lite extra

Dagny under coronakrisen: Jag är frisk som en pärla!

Annons