9 kändisars egna ord om livet med bipolär sjukdom

De flesta av oss har humörsvängningar ibland, inte minst i tonåren eller under en graviditet – men även i det fullt vanliga vuxenlivet. Men det krävs mer än så för kunna kalla sig bipolär.

– Bipolaritet kan ta sig olika uttryck. Men typiskt är att man har perioder av depression varvat med maniska eller hypomaniska perioder. Däremellan kan man vara helt symtomfri. Vissa har större tyngdpunkt på depressionen, andra på uppvarvningen. Man kan vara i varje fas i veckor eller månader. Och symtomfri däremellan. Men man kan också skifta, ibland från dag till dag eller flera gånger per dag.  Det tar ofta flera år att ställa diagnos, eftersom symtomen kan skifta så mellan olika personer, säger Monica Emanell, som är legitimerad psykolog med egen mottagning i Stockholm, till MåBra.

Skapar drivna konstnärer

Men bipolaritet, eller manodepression som det kallades förr, behöver inte enbart vara ett hinder i livet. Studier har visat att bipolaritet är extra vanligt hos väldigt kreativa personer som konstnärer, författare och forskare.

– Troligtvis beror det på att personer med den här sjukdomen är mer drivna än övriga befolkningen, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri och medicinsk forskare, till Aftonbladet.

Och det finns gott om exempel runt omkring oss, inte minst i kändisvärlden. Här är 9 kändisar som är bipolära.

Ann Heberlein i svart, mot stenvägg.

Ann Heberlein. Foto: TT

Ann Heberlein

Författaren och kulturskribenten Ann Heberlein är känd för verk som ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”, och hon drar sig inte för att prata om sin bipolära sjukdom.

– Jag hoppas också att alla unga människor som får en diagnos förstår att det inte är slutet. Man kan faktiskt leva ett riktigt bra liv också med en diagnos, har hon tidigare sagt till SVT.

Hon lider av bipolär sjukdom typ 2, vilket innebär att tyngdpunkten ligger på den depressiva fasen, som utgör ungefär 75 procent av tiden. Man har också maniska faser, men i en mildare variant.

Mikael Persbrandt mot en rosa vägg.

Mikael Persbrandt. Foto: TT

Mikael Persbrandt

Även vår numer internationella stjärna Mikael Persbrandt lider av bipolär sjukdom typ 2. Han avslöjade själv sin diagnos i podden I am: Mikael Persbrandt år 2015. Innan diagnosen, då han även började med mediciner mot svackorna, självmedicinerade han istället med droger och alkohol, något som påverkat hans relationer till familjen bland annat.

– Då allt det jag annars tycker är så underbart i livet – familjen, mina intressen, målningen – förfaller mig helt meningslöst. Då är det fan svårt att stiga upp. Det är mitt hemskaste tillstånd, då blir jag helt avstängd. Och det har jag självmedicinerat. När jag upptäckte alkohol och andra substanser som ung och märkte att det var ett sätt att komma ur bubblan, säger han i podden.

Britney Spears i röd klänning.

Britney Spears. Foto: TT

Britney Spears

Det var 2013 som popundret Britney öppnade upp om sin mentala hälsa och bipolära sjukdom, i dokumentären ”I am Britney Jean”.

”Jag har alltid varit lite blyg, sen jag var en liten flicka. Det är jag, att vara ödmjuk, det är inget jag kan rå för. Det är nätstan som att mitt alterego tar över när jag kliver upp på scen. Jag blir en helt annan person, seriöst. Bipolär sjukdom”, sa hon då.

En känd episod för brittan var 2007, när hon plötsligt rakade av sig alla sina blonda lockar.

Peter Jihde mot en tegelstensvägg.

Peter Jihde. Foto: TT

Peter Jihde

Programledaren och medieprofilen Peter Jihde är kanske mest ett ansikte för diabetes – men mindre känt är kanske att han även är bipolär. Efter en lång, psykiatrisk utredning fick han sin diagnos 2013. Han berättar om det i sin bok ”Jihdes diabetes – en match för livet”, och hur han drog sig för att berätta det för folk i sin omgivning i början.

– Jag kände mig tveksam till att berätta om det. Jag vet inte vad som väntar. Kanske säger TV4 att “den där bipoläre Peter, honom vill vi inte jobba mer med”. Eller så säger de att det är en sjukdom som många kreativa och duktiga människor har, säger Peter Jihde till Expressen 2016.

Tove Lundin i svart tröja. Foto: TT

Tove Lundin. Foto: TT

Tove Lundin

Tove Lundin är journalist och författare till boken ”Handbok för psykon”, och var med på MåBra:s lista över kvinnor vi ville hylla lite extra under kvinnomånaden mars i år. Se hela listan här. Då löd motivationen så här:

”Ljug, spela normal och gilla läget. När Tove Lundin, som själv har adhd och bipolär sjukdom, ger råd om hur du kan förhålla dig till din psykiska ohälsa blir det drastiskt, roligt och smart. Med sin bok ‘Handbok för psykon, att leva med psykisk hälsa’, sprider hon kunskap, medvetenhet och förståelse för ”psykon” – även bland alla som inte själva har en diagnos.”

När hon fick sin diagnos var hennes första reaktion att det var skönt att veta varför hon alltid varit lite annorlunda.

– Jag började tänka på hur mycket jag har försökt och bitit ihop under alla år och började tycka synd om mig själv som liten. Det har funnits en stor del av mig som ingen har sett. Jag kunde inte bara skärpa mig och jag var inte slarvig och lat, som det verkade,­ säger Tove till Hälsoliv i en intervju 2015.

Filip Hammar i kostym mot grå vägg.

Filip Hammar. Foto: TT

Filip Hammar

Kanske mest känd som en del av humorduon ”Filip&Fredrik” med parhästen Fredrik Wikingsson. I det 140:e avsnittet av duons podcast berättar Filip om att han har börjat ta medicin för att hantera sin bipolära sjukdom.

– Jag kan känna att det är fullständig katastrof, livet är fullständig katastrof, allt är poänglöst klockan 9.30. Sedan klockan 10.05 så mår jag som en dröm och tycker att allting är kanon. Så går det, så ser det ut hela dagen, säger Filip Hammar då.

Sångerskan Mariah Carey i glittrig, svart klänning.

Mariah Carey. Foto: TT

Mariah Carey

Souldivan Mariah Carey fick diagnosen bipolär sjukdom redan 2001, men har själv berättat att hon levde i förnekelse i flera år efteråt. I en intervju med tidningen People berättade hon för första gången om sin psykiska ohälsa 2018. Hon trodde till en början att hon hade fått av sömnproblem, men insåg senare att det handlade om något annat.

– Men det var inte vanliga insomnia och jag låg inte vaken och räknade får. Jag jobbade och jobbade och jobbade…jag var lättirriterad och konstant rädd för att göra människor besvikna. Det visade sig att jag upplevde en form av mani. Så småningom gick jag in i väggen. Jag antar att mina depressiva perioder karaktäriserades av att jag hade väldigt låg energi. Jag kände mig så ensam och ledsen, säger hon i intervjun.

Jonas Inde i skinnjacka och halsduk.

Jonas Inde. Foto: TT

Jonas Inde

Skådespelaren och författaren Jonas Inde har bland annat varit en del i humorgruppen Killinggänget. Efter inspelningen av kultfilmn ”Fyra nyanser av brunt” gick han in i en djup depression, och försökte ta sitt liv:

– Jag var tvungen att hoppa ut genom ett fönster för att fatta att jag hade två problem – alkoholismen och en hjärna som är bipolär, säger han i ett avsnitt av ”Efter tio” 2012.

Som tur var överlevde han med bara ett skadat knä och lättare skallskador, och blev istället nykter. Han fick då också diagnosen bipolär, och började ta mediciner.

Caroline af Ugglas sittandes på en brygga.

Caroline af Ugglas. Foto: TT

Caroline af Ugglas

Musikern Caroline af Ugglas har aldrig själv fått någon diagnos, men efter att ha gjort dotterns ADHD-tester konstaterar hon själv att hon nog har ”mer ADHD än dottern”. Hon har också pratat att hon är väldigt känslig för adrenalinkickar och ”allt som påverkar signalsubstanserna”, samt att hon är rastlös och inte kan stå ut med tanken på att inte ha gjort något vettigt på en hel dag. Samtidigt har hon varit ärlig om sin psykiska ohälsa, som bland annat visat sig i ångest, depressioner och tvångstankar.

– När jag är på noll känner jag mig urdeppig och ser ingen mening med någonting. Men det är som det är liksom, jag låter det bara vara. För jag vet att jag snart kommer att må bättre. Jag försöker också tänka på allt jag har att vara glad över, som min fina familj. Efter ett par timmar känner jag mig ofta jättelycklig igen, då är jag på hundra, sa Caroline i en intervju i MåBra 2010.

När hon får frågan om hon är bipolär brukar hon svara att hon är mer depressivt lagd: ”Jag har aldrig varit manisk mer än de där åren med pillren”, skriver hon i boken Hjälp, vem är jag.

Källor: Aftonbladet, Expressen, tv4, WebMD, MåBra 

Läs mer:

Misstänker du att du är bipolär? Här är de vanligaste symtomen

7 svenska kändisar som talat öppet om sin psykiska ohälsa

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

Utvald läsning